Pogostemon helferi

ImagePorodica: Lamiaceae
Porijeklo: Jugoistok Azije
Visina: 2 – 10 cm
Zahtjevi za svijetlom: visoki
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Prikladni parametri vode: pH 6 – 7.5, tvrdoca GH4 – 15 dH
Smještaj: prednji plan


Biljka je relativno nova u akvaristici. Otkrivena je u Thailandu gdje raste u malenim rječicama i zaljevima čija je podloga vrlo bogata željezom. Svojim izgledom biljka opravdava domaći naziv “downoi” što znači mala zvijezda.
 
Vrlo zanimljiva i dekorativna biljka za prednji plan akvarija koja u dobrim uslovima i pod jakim svjetlom stvara izrazito gusti tepih od tamnozelenih listića uvijenih rubova.
Najviše dolazi do izražaja kada se sadi u grupama i kombinira sa ostalim biljkama prednjeg plana. Biljka izbacuje bočne izdanke koji se u svrhu bržeg formiranja tepiha režu i sade 3-4 cm od matične biljke.
Biljka uspjeva i u slabije osvjetljenim akvarijima ali raste u visinu i manje kompaktno. Zahtijeva redovito gnojenje i dodavanje željeza čiji nedostatak se očituje u listićima blijede boje.

Biljku prati glas izrazito zahtjevne biljke zbog čestih slučajeva “ničim izazvanog” naglog propadanja čitavog nasada.

Problem se javio i meni i bio je prisutan oko 2 mjeseca. Nakon svih pokušaja vraćanja biljke u život skoro sam odustao i problem se slučajno riješio tako što sam potrošio sav easy carbo i ostao bez nove zalihe. Desetak dana bez easy carba biljka je bujala i formirala novi tepih.

 


Image

Image
Početna faza propadanja

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.