Vesicularia dubyana

ImageJavanska mahovina
Porijeklo: Azija
Visina: 5-7 cm
Širina: 5+ cm
Zahtjevi za svjetlom: mali
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladnije vrijednosti vode: pH = 5-9, gH = 2-20, temperatura 15-28°C

Što reći za ovu biljčicu u biti mahovinu? Prelijepa, nezahtjevna, korisna-jednostavno nezamjenjiva. Prva bitna karakteristika ove biljke je da se može uhvatiti za praktično bilo kakvu podlogu, da je tako idealna za dekoriranje panjeva i kamenja. Tijekom prvih nekoliko tjedana potrebno ju je držati zavezanu za panj/kamen (ili na nju jednostavno staviti manji kamen - slika) kako bi se uhvatila za podlogu (slično kao i Anubiasi i Microsorum). Nakon toga povez skinemo i pustimo je da raste. Raste brzo i tijekom relativno kratkog vremenskog perioda od svega nekoliko vlati ove biljke možemo dobiti veliki busen. Tolerira velik raspon pH, tvrdoće i temperature vode, a ne zahtjeva niti puno svjetla pa bi tako bez problema trebala uspijevati u gotovo svim akvarijima.


Nekoliko puta sam naišao na podatak da kozice (Caridina japonica) vole jesti ovu biljku, no iz vlastitog iskustva mogu reći da to nije tako (što ne mora značiti da to vrijedi i za neki drugi akvarij). Nažalost, nije prečesta u specijaliziranim dućanima, no upravo zbog svoje ljepote i nezahtjevnosti prilično je rasprostranjena među akvaristima, a kako su akvaristi nadaleko poznati po svojoj darežljivosti, problema nema [;)] . Koliko ova vrsta može biti važna pri uređenju akvarija najbolje govore bezbrojna djela svjetskih i naših majstora aquascapeinga.E da, umalo zaboravih: zbog svoje ''busenatosti'' koristi se i u mrjestilišnim akvarijima, ali tada se pusti da lebdi u vodi, ne pričvršćuje se za podlogu.
Čista petica za Vesiculariu, toplo preporučam.
Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.