Rotala sp.

ImageNajvjerojatnije se radi o vrsti Rotala macrandra ''green''
Stanište: Azija, Indija
Visina: 40cm +
Zahtjevi za svjetlom: veliki
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: PH: 5.5 - 8.0, Gh: 2-15 temp: 23-28 C

Iako sam dugo vremena bio u dilemi prilikom identificiranja biljke sa slike, konačni zaključak je da je to najvjerojatnije Rotala Macrandra, ali ''green'' verzija. Od vrlo slične Rotale Rotundifolije razlikuje se nešto debljim i masivnijim listovima te krhkijom stabljikom.

Da bi ova biljka uspjevala u vašem akvariju trebate joj i omogućiti adekvatne uvjete, a oni podrazumjevaju podosta svijetla( više od 0.6w/l), redovito gnojenje, te dodavanje CO2. U takvim uvjetima, listići će postati crvenkasti, a biljka će vrlo brzo pustiti mnogo bočnih izdanaka koji se mogu trgati i dalje rasađivati jednostavnim pikanjem u podlogu.

Preporučio bih ipak, da se pojednačne stabljike ne sade pre blizu, minimalno 2 cm udaljene jedna od druge, kako bi spriječili kasnije propadanje donjih dijelova biljke zbog manjka svjetla. Iako će na početku vizualni izgled biti lošiji, rastom i debljanjem listova Rotala će taj razmak vrlo brzo popuniti.
Zbog svoje visine Rotala Macrandra ''green'' pogodna je za srednji plan u većim akvarijima, dok se u manjim tankovima koristi i kao biljka za stražnji dio. Najbolji vizualni učinak postiže se sadnjom u grupama, kao i kod većine biljaka sa ovakvim oblikom stabljike.

Zaključak je da je ovo podosta zahtjevna, ali vrlo dekorativna biljka i stoga je preporučujem svim naprednijim biljnim akvaristima.

Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Počeci u akvaristici - savjeti i smjernice... Pomoć... :)
    16 Rujan 2021
    @dante

    Pa da sam posebno dobro prošao sa akvarijumom i nisam... Ostao sam bez 4 ota i...
  • Odg: Što se sluša?
    15 Rujan 2021