Microsorum pteropus

ImagePorijeklo: Azija
Visina: 15-30 cm
Širina: 15+ cm
Zahtjevi za svjetlom: mali-srednji
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladnije vrijednosti vode: pH = 5-8, gH = 2-18, temperatura 18-30°C

Vrlo zanimljiva zbog toga što raste na podvodnom kamenju i panjevima. Općenito možemo reći da sva pravila koja vrijede za vrste roda Anubias, vrijede i za ovu vrstu: za podvodni objekt ju je najbolje privezati najlonom za ribolov - nakon nekoliko tjedana, a nakon što se biljka uhvatila korijenjem za podlogu, najlon možemo maknuti. Dobro raste i u uvjetima s vrlo malo svjetla, pa ju je tako najbolje saditi u sjeni. Razlog za to je taj što ako se posadi na mjestu koje je izloženo jakoj svjetlosti, velike su šanse da će je ubrzo prekriti alge [:-(] Bitno je reći da se ne mora obavezno saditi na kamen/panj, već se može posaditi i na podlogu u akvariju; pritom je samo potrebno obratiti pažnju na to da se ne zakopa rizom (vodoravni, deblji dio korijena), jer će u protivnom biljka uvenuti. Spori rast ove biljke ne treba zabrinjavati, to je normalno. Umnožavanje se postiže presijecanjem rizoma kada on dosegne dužinu od 10-ak cm.

S vremenom, kako se biljka razvija, na rubovima najvećih listova se formiraju mlade biljčice što je zaista zanimljiv prizor. Bitno je spomenuti i to da se na donjoj strani listova s vremenom formiraju tzv. sporangiji. To su smeđkasti organi karakteristični za papratnjače u kojima se razvijaju rasplodna tjelešca – dakle ne radi se o nikakvoj bolesti niti deformaciji, već o znaku da je vaša biljka zadovoljna uvjetima u kojima je držite . Iako u svijetu akvaristike postoji veći broj varijeteta ove vrste (npr. Tropica ih broji sedam), u Hrvatskoj je uglavnom dostupan samo jedan (naravno, najmanje zanimljiv) oblik. Tek povremeno se može naići i na ''windelov'' varijantu koja je također opisana u našoj bazi. S obzirom da se radi o krajnje nezahtjevnoj biljci, trebala bi bez problema uspijevati u svim akvarijima. E da, još nešto za ciklidaše; vaši ljubimci će je zbog iznimno tvrdog lišća pustiti na miru.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.