Lobelia cardinalis

ImagePorijeklo: Sjeverna i Srednja Amerika
Visina: 20 - 30 cm
Širina: 10 - 15 cm
Zahtjevi za svjetlom: visoki
Zahtjevnost: zahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6-8, GH 6-25, 15-26°C

Iako nije vrsta od koje zastaje dah, zbog nekih svojih karakteristika Lobelia cardinalis predstavlja nezaobilaznu komponentu u akvarijima holandskog tipa. Specifičnost ove vrste je ta da stabljika raste izrazito ravno tako da cijela biljka ima jako pravilan oblik što je rijedak slučaj među akvarijskim biljem.Upravo zahvaljujući ovoj karakteristici Lobelia cardinalis se često koristi za oblikovanje tzv. ''ulica'' (eng. plant streets); biljke su tako raspoređene da tvore prolaz tj. ulicu koja se pruža iz prednjeg u stražnji dio akvarija. Karakteristika koja ovu biljku također čini pogodnom za aquascaping je i brzina njenog rasta; čak i u optimalnim uvjetima rast je iznimno spor tako da nisu potrebna česta obrezivanja i oblikovanja. Umnožavanje ove vrste je prilično jednostavno, a vrši se presijecanjem i ponovnom sadnjom gornjeg dijela stabljike matične biljke. Time ne samo da ćemo dobiti novu biljku, već će se i na
matičnoj biljci razviti nekoliko novih izdanaka. Na farmama akvarijskog bilja Lobelia se uzgaja na suhom i u takvom uvjetima razvija tamno-zelene listove ljubičasto-crvene stražnje strane. Nakon premještanja u akvarij, listovi poprimaju svjetlo-zelenu boju. Što se zahtjevnosti tiče, ova je vrsta prilično zahtjevna i to prvenstveno po pitanju svijetla. No ako joj se osigura dobro osvijetljenje, drugih problema ne bi smjelo biti; naša, tvrda i bazična voda joj dobro odgovara, tako da posebne pripreme vode nisu potrebne. Spomenimo i to da se može koristiti i u vrtnim ribnjacima.

Image


Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.