Lemna minor

ImageSinonimi: Vodena leća, Common duckweed (eng.)
Porodica: Lemnaceae
Porijeklo: kozmopolit
Raširenost: cijeli svijet do 2000 m nadmorske visine, uglavnom sjeverna hemisfera osim istočne Azije
Visina: 12 cm uključujući i korijen
Širina: 0,2 do 0,5 cm
Zahtjevi za svjetlom: niski - srednji
Brzina rasta: vrlo brza (30 – 40 h za novu biljku)
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6.5 – 7.8, GH 4 – 25, temp. 18 – 25 C (može preživjeti čak –1 do 32 C)
Smještaj: površina vode


Komentari: Vodena leća jedna je od najraširenijih biljaka na svijetu. Odgovara joj mirna voda pa je najčešće susrećemo u jezerima, barama i mirnijim potocima u prirodi. U barama gdje je koncentracija nitrata visoka posebno je raširena, jer ova je biljka poznata kao dobar potrošač nitrata. U akvariju i u vrtnom ribnjaku ova se biljka može dobro iskoristiti kao kemijski pročišćivač vode.
Sastoji se od 3-5 listića u promjeru od oko 2-3 mm koji plutaju na površini vode i iz kojih izravno raste korijenje (iz svakog listića po jedan korijen). Listovi su eliptičnog oblika, najčešće simetrično raspoređeni, glatke površine i jarke zelene boje. Blago su sferno ispupčeni na gornjem dijelu (radi plivanja). Neprestano rastu i kad ih je 4-5 na jednoj biljci, odvajaju se. Razmnožava se dakle jednostavnom diobom. Ova biljka može biti vrlo dekorativna, pogotovo ako se koristi u otvorenom akvariju ili u vrtnom jezeru (čak može i preživjeti zimu).


Napomene: Ovu je biljku najbolje koristiti u otvorenom akvariju (gdje se može vidjeti), jer se u akvarijima s poklopcem ona ne vidi (osim korijena). Dobro ju je koristiti i s ribama koje za gradnju gnijezda pri mrijestu (dvodihalice) trebaju plutajuće bilje. Najljepše izgleda kad se kombinira sa sličim plutajućim biljem (Pistia stratia). Postoji opasnost da vam se Lemna minor proširi cijelom površinom akvarija u kratko vrijeme (tjedan – dva) i zakloni svjetlo drugim biljkama pa one počnu propadati. I u prirodi se često dešava da ova biljka (koja se širi invazivno) zaguši ostale biljke u staništu. S druge pak strane stvaranje sjene u akvariju može se iskoristiti kao prednost – neke biljne vrste (kao što su Anubiasi) traže slabije osvjetljenje i sjenu. Širenje vodene leće može se kontrolirati i preprekama na površini vode (neka grana, panj ili biljka koja raste visoko) tako da prekrije samo dio površine akvarijske vode. U akvarijima s jačim površinskim protokom teže ju je kontrolirati.
Postoji rašireno mišljenje da je vodena leća opasna i da se ne može iskorijeniti kad se jednom unese u akvarij. To naprosto nije točno – jer kad se izvade svi primjerci iz akvarija, biljka se više ne može širiti. S druge strane, svaki pa i najmanji listić uskoro će stvoriti cijelu hrpu zelenila na površini vode.


Image

Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020