Hemianthus Callitrichoides ''Cuba''

ImageIme: Hemianthus Callitrichoides ''Cuba''
Porodica: Scrophulariaceae
Porijeklo: Srednja Amerika, otok Kuba
Visina: do 6 cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji-visoki
Temperatura: 18-28
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka


Hemianthus callitrichoides ''cuba'' možda je i najniža i najsitnija akvarijska biljka. Savršeno se uklapa u prednji plan biljnog akvarija gdje će nakon sadnje vrlo brzo formirati prekrasan zeleni tepih. Dodatak ''Cuba'' dodan je zbog svog prirodnog habitata koji se nalazi na Karibskom otoku Kubi. Ova biljka raste jedino tamo, dok se njezin vrlo bliski rođak Hemianthus Micranthemoides može naći i u krajevima srednje i sjeverne Amerike. Vrlo je zanimljivo da ju je otkio sam osnivatelj ''Tropice'' Hogel Windelov stotinjak kilometara istočno od Kube.

''Cuba'' je brzorastuća biljka koja će, ako joj se omoguće dobri uvjeti, vrlo brzo formirati gust, vrlo nizak, gotovo nestvaran '' golf '' teren u Vašem akvariju. Pod idealnim uvjetima smatra se dovoljna količina svjetla, dodavanje mikro i makro gnojiva te dodatno uvođenje co2 pomoću difuzora. I bez ovih uvjeta, biljka neće propadati, ali će brzina rasta biti ograničena, a njezin izgled manje atraktivan.

Manja količina svjetla dovodi do višeg rasta '' Cube'' , a maksimalna visina joj je desetak centimetara ( kod višeg intenziteta svjetla 6-7cm).

Manje pozitivne strane ove biljke proizlaze iz njezine sitne i vrlo guste građe koja je savršena '' spužva'' za skupljanje smeća i ostalih nečistoća. Usisavanje je ograničeno i zbog vrlo slabog korjenovog sustava, koji biljku slabo drži na dnu, pa postoji šansa da ćete ju prilikom pokušaja usisavanja isčupati iz podloge.

Sađenje je također vrlo nezgodno i zahtjeva puno strpljenja i preciznosti. Najlakše je košaricu podjeliti na 5-8 sitnih grmića i takve komadiće zapiknuti u podlogu. Biljka će nakon sađenja vrlo brzo pustiti vriježe iz koje će se dalje razvijati sitne biljčice. Biljka se smije podšišavati kako bi se zadržao pitom i uredan izgled.

Iskoristivost ''Cube'' u aquascapingu je ogromna i to pogotovo u '' amanovskom'' minimalističkom stilu za koji je možda i bolja od puno poznatije Glossostigme elantoides.

 Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.