Crinum calamistratum

ImagePorijeklo: Zapadna Afrika
Visina: do 100 cm
Širina: do 40 cm
Zahtjevi za svjetlom: umjereno visoki - visoki
Zahtjevnost: umjereno zahtjevna biljka
Najprikladnije vrijednosti vode: pH = 5.5-8, gH = 2-18, temperatura 20-28°C


Za mene, Crinum calamistratum je apsolutno najljepša biljka koju akvaristika nudi. Što se samog izgleda ove vrste tiče, karakteriziraju ga dugački, tanki, tamnozeleni listovi izrazito valovitog ruba. U početku, mladi listovi su ravni, a tek s vremenom postaju ''valoviti''. Za vrste roda Crinum (hrv. luk) je karakteristično da rezervne hranjive tvari pohranjuju u bazalnom mesnatom zadebljanju listova, poznatijem kao lukovica. I upravo je lukovica dio biljke kojemu treba posvetiti najviše pažnje.

Ova vrsta nije pretjerano zahtjevna niti po pitanju svjetla, niti po pitanju kemijskih i fizikalnih parametara vode (ph, KH, temperatura...), ali postoji jedan uvjet koji obavezno mora biti zadovoljen: LUKOVICA SE NE SMIJE ZATRPATI U PIJESAK/ŠLJUNAK. Dakle, nailazimo na sličnu situaciju kao i kod Anubiasa: u podlogu isključivo smije ići korijen (lukovica nije korijen, to su listovi), i niti jedan drugi dio biljke. Naravno, kao i za sve druge biljke vrijedi da više svijetla i veća koncentracija CO2 pospješuje i ubrzava, inače prilično spori rast ove vrste. U idealnim uvjetima dolazi do nespolnog razmnožavanja Crinum calamistratum-a tako što se na lukovici matične biljke formiraju male lukovice kćeri koje se s vremenom mogu odvojiti od matične biljke i zasebno zasaditi. Ovu vrstu ne jedu biljojedne ribe, a također se može koristiti i u akvarijima s boćatom vodom.

Nažalost, u našim je krajevima Crinum calamistratum rijetka zvijerka i prilika za njenu kupnju se obično ukazuje samo jednom. Neoprostivo je propustiti je .

Slike: Medonje
Opis: Ivan Radosavljević - Profa

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.