Zosterisessor Ophiocephalus

ImageHrvatski naziv: Glavoč travaš
Koljeno: Chordata
Razred:
Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red:
Perciformes
Porodica: Gobiidae

(Pallas, 1811.)
Ova riba pripada obitelji glavoča (Gobiidae), naraste do 25 cm, a tijelo joj je izduženo s dobro razvijenim perajama. Leđna peraja je dvostruka, a podrepna je slična zadnjoj leđnoj. Trbušne peraje spojene su opnom pa čine plitki lijevak koji služi za prianjanje uz podlogu. Glava je krupna s debelim usnama i velikim očima postavljenima na vrhu glave što mu omogućava dobar pregled okoline čak i ako je zakopan u pijesak. Boje je maslinasto-zeleno-žute s nepravilnim smeđim mrljama po leđima, a duž sredine boka nalazi se red crnih manjih mrlja. Na gornjem dijelu baze prsnih peraja i na korijenu repa nalazi se primjetna crna točka. Jasni spolni dimorfizam ne postoji, ali zreli je mužjak veći od ženke, a prednji dio zadnjih leđnih peraja mu je duži.

Glavoča travaša nalazimo u Mediteranskom, Crnom i Azovskom moru. Najčešće obitava na dubinama do 2 metra. Prisustvo slatke vode mu odgovara i zato je najbrojniji u lagunama i zatvorenim uvalama, na lokacijama u blizini ušća rijeka i to na muljevitom dnu obraslom morskim cvjetnicama (Cymodocea nodosa i Zostera sp.). Mlađi glavoči hrane se račićima i školjkašima, a odrasli rakovima i manjim ribama. Spolno sazrijevaju u drugoj ili trećoj godini života. Sezona mrijesta je od veljače do svibnja, a počinje tako što veći mužjak kopa duboku rupu u pijesku koja će mu služiti kao gnijezdo. To gnijezdo obično ima dvije "prostorije", jedan glavni i jedan pomoćni izlaz, ili više njih. Nakon što je gnijezdo gotovo, stane dozivati ženku proizvodeći karakterističan zvuk koji se sastoji od preciznih tonova i frekvencija koje ženka prepoznaje kao poziv na mrijest. Kad ženka priđe otvoru rupe, mužjak izvodi svoj svadbeni ples - zauzima prijeteći stav, pliva ukrug i uzima pijesak u usta te ga ispljune. Nakon što ga ženka prihvati, odlaze u rupu gdje započinje mrijest i to tako da mužjak prvi izbaci spermu, a onda tek ženka polaže jaja. Pretpostavlja se da su ovakvo ponašanje razvili zbog manjih i mlađih glavoča, uljeza (eng. sneakers), koji nisu još sposobni zakopati svoje rupe nego se ušuljaju u tuđe i oplode nešto jaja te si tako osiguraju potomstvo. Ovim načinom mrijesta šanse za to su im puno manje jer je mužjak slobodan i može braniti rupu i ženku dok polaže jaja. Ikre može biti od 10 000 - 45 000 komada, veličine 2.6 x 0.8 mm. Nakon mrijesta ženka odlazi, a mužjak ostaje čistiti ikru, prozračivati je i čuvati od grabežljivaca. Ovisno o temperaturi, mlađ se izlegne nakon 5 do 6 dana.

Image

Kao i druge vrste glavoča i ovoga je vrlo lako držati u akvariju. Malo ga je teže priviknuti na kupovnu hranu (listići, granule), ali prihvaća sve vrste prirodne hrane (repove škampi, školjke, komadiće ribljeg mesa itd.). Glavoč travaš vrlo je otporna riba zanimljivog ponašanja, a u akvariju može doživjeti i do 5 godina.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.