Gobius bucchichi

ImagePoznata kao: Glavoč bjelčić
Rred: Perciformes
Porodica: Gobiidae
(Nazvan je po poznatom prirodoslovcu s Hvara, Grguru Bučiću)

STEINDACHNER,1870

Pripada obitelji glavoča (Gobiidae), naraste do 10 cm.Tijelo ima duguljasto-vretenasti oblik s relativno krupnom glavom.Trup je pokriven sitnim ljuskama. Leđna peraja je dvostruka, dok je podrepna identična drugoj leđnoj peraji.Trbušne peraje su spojene opnom pa čine plitki lijevak koji služi za prijanjanje uz podlogu, (po tome se razlikuje od G.fallax koji ima dobro razdvojene peraje koje su srasle samo u osnovicama). Boje moze biti bjelkaste, žućkastosive ili svijetlosmeđe s tamnim mrljama koje idu duž sredine boka i bude ih obično od 9 do 11, a prate ih gore i dolje po jedan usporedni niz manjih mrljica.
Rasprostranjen je u čitavom Mediteranu te istočnom Atlantiku u području Gibraltara, a čest je i u Jadranskom moru.

Ova priobalna, pridnena vrsta živi u plitkom moru na detritičnom i pjeskovitom dnu između stijena i kamenja, gotovo uvijek u blizini naselja vlasulje Anemonia viridis.
Upozorenje za akvariste - iako otporan na otrov, glavoč izbjegava dodir s lovkama vlasulje, osim ako nije u direktnoj opasnosti od kakvoga grabežljivca. Ukoliko se slučajno zaštitni sloj s njegove kože skine (npr.rukom), potrebno je nekoliko dana da se on obnovi i za to vrijeme glavoč nije zaštićen od žarnica vlasulje.

Naime, on sa vlasuljom živi u neobligatnoj zajednici. To nije prava simbioza, kada oba organizma imaju koristi od zajednice, jer nije jasno da li bi vlasulja mogla imati koristi od glavoča, ako ništa drugo onda od ostataka hrane kojom se glavoč hrani.

Hrani se različitim pridnenim beskralježnjacima (crvima, rakovima, mekušcima) i algama. Razmnožava se u travnju i svibnju, a spolno sazrijeva u prvoj godini života. Nekoliko ženki se mrijesti s jednim mužjakom. Prije mrijesta mužjak pronalazi rupu (mala pećina, pukotina i sl.) iz koje privlači ženku da položi jaja na unutrašnje stijenke. Ženka snese 1200 - 10 000 jaja veličine 1.3 mm koja mužjak čuva dok se ne izlegu, a za to im je potrebno 6 dana na temperaturi od 21-22 °C. Tek izleženi glavoči plivaju slobodno koji dan i hrane se sitnim zooplanktonom, a nakon toga se spuštaju na dno.
Glavočić je pogodan za držanje u akvariju u kojem ga držimo ne toliko zbog izgleda i boje koliko zbog interesantnog ponašanja. Prihvaća svu ponuđenu hranu, čak i iz ruke što je ponekad i potrebno jer mu hrana često izmakne zbog bržih riba iz gornjih slojeva akvarija.

Image

Image

Image

Image
Anemonia viridis


Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.