Chromis chromis

ImagePoznata kao: Crnej
Koljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Pomacentridae

(Linnaeus, 1758)

Pripada obitelji češljoustki (Pomacentridae). Naraste do 16 cm. Tijelo mu je bočno spljošteno i oblo s kratkom glavom na kojoj se nalaze mala usta i velike oči. Sve peraje dobro su razvijene, pogotovo prsne. Bočna crta je vidljiva i više se proteže gornjim dijelom tijela. Tijelo mu je prekriveno velikim ljuskama koje na bokovima imaju zlatni odsjaj. Boje je tamnosmeđe, a po vratu i prsima prelazi u srebrnu. Mladi su florescentno plavi i tu boju zadržavaju do veličine od 3-4 cm.

Rasprostranjen je u Mediteranskom moru, Crnom moru, istočnom Atlantiku (od Portugala do Angole) i cijelom Jadranu. Najčešće pliva u blizini grebena u čijim se rupama skriva u slučaju opasnosti i kamenitih obala koje se strmo spuštaju u dublje more. Obitava i iznad livada morskih cvijetnica i to od 3 do 50 metara dubine.
Hrani se planktonom i sitnim bentoskim organizmima. Razliku spolova teško je odrediti, osim u vrijeme parenja kada modra boja mužjakovih leđa i leđnih peraja postane intezivnija. Također, kod obrane teritorija i udvaranja ženki boja mu postaje puno tamnija, skoro crna.

Mrijesti se od svibnja do kolovoza. Mužjaci se skupljaju u jata od 10 i više jedinki. Zauzimaju svaki svoj teritorij udaljeni jedan od drugoga samo 20-30 cm. Dio grebena ili kamena na dubini od 1-6 metara veličine oko 8×8 cm mužjak pažljivo očisti i drži čistim od algi i detritusa. Prizivaju ženke emitirajući zvukove i plivajući gore-dolje. Ženke plivaju same ili u manjim grupama sve dok ne izaberu mužjaka i njegov teritorij (očišćeni kamen). Tada mužjak pliva prema ženki raširenih peraja, ona se postavlja bočno ispred njega, prilaze očišćenom mjestu na kamenu i u vremenu od 5-10 minuta ženka polaže velik broj jajašaca u 2-3 reda. Mužjak pliva iza nje i oplođuje ikru koja ostaje tu zalijepljena nitima. Poslije mrijesta ženka odlazi, a mužjak ostaje čuvati gnijezdo.
Mrijest je moguć i u zatočeništvu. Često se događa u javnim akvarijima. Potrebno bi bilo imati akvarij većih dimenzija i dovoljan broj jedinki omogućavajući im tako da izaberu partnera. Mlade se hrani prvom životnom fazom račića Artemije (Artemia salina) ili još bolje, ako je moguće prikupljenim planktonom.

Na život u akvariju brzo se privikava. Potrebno je puno kamena od kojega se složi okomita struktura s nekoliko rupa za skrivanje, znači formirati greben kraj kojega se crnej voli zadržavati. Obvezno je ostaviti mu dovoljno mjesta za plivanje i držati ga u jatu od nekoliko riba. Odmah prihvaća svu hranu, čak i listiće i granule. Važno je znati da se nikad ne spušta na dno po ostatke hrane. Iako je uglavnom miroljubiva riba, u vrijeme parenja postaju malo agresivni i teritorijalni i ako se nalaze u akvariju manje veličine, znaju natjeravanjem dobro izmaltretirati druge ribe. U akvariju mu je potrebna vrlo dobra kvaliteta vode, stalna osvijetljenost, ph oko 8, sg. 1025-1028. Dobro podnose više temperature (25-28 °C), tako da su pogodni za akvarije bez sustava za hlađenje. Ne držati ih s puno većim ribama. Crnelj je vrlo zanimljiva riba koja nikad ne miruje, uvijek je u pokretu, čest je i neizostavan stanovnik jadranskih akvarija.

Image
 
Image

 

     

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.