SPONGIA (Porifera) - Spužve

ImageSpužve su vrlo jednostavno građene višestanične životinje. Nemaju pravog tkiva ni organa, a stanice imaju znatan stupanj nezavisnosti. Sve spužve su u odraslom stanju sjedilačke. Gotovo sve su isključivo morske, osim jedne porodice (Spongilidae) koja živi u vodama na kopnu. Različite su veličine - dok su neke vapnene spužve velike kao zrno graška, gruge mogu biti visoke 1m. Rast i oblik spužve uvjetovani su prirodom podloge za koju se spužva prihvaća, brzinom strujanja vode i valovima.
Najuočljivija osobina spužava su mnogobrojni mali otvori (pore, ostije), i malobrojni veliki otvori (oskulumi). Cestice suspendirane u vodi ulaze u tijelo spužve kroz sitne otvore, a izlaze kroz velike.

Image

Prije izlaska iz velikih otvora voda sa suspendiranim cesticama prolazi kroz mnogobrojne cjevčice i proširenja u tijelu gdje se uzimaju hranjive tvari iz vode, a osim toga, voda se koristi i za disanje.

Spužve nemaju pravo probavilo. Postoji samo unutarnji prostor koji je cesto izgrađen u obliku većih ili manjih šupljina, cijevi ili komorica kroz koje protječe voda zbog čega je STRUJANJE VODE VAZNO ZA ZIVOT SPUŽVE. Ono omogućuje odvijanje svih životnih procesa, a osobito sudjeluje u prehrani, disanju i razmnožavanju.

S obzirom na morfoloske značajke postoje tri oblika spužava: ASKON, SIKON LEUKON.

Image

ASKON - strukturalno najjednostavnije spužve čoškasta oblika redovito malene, žive u zadrugama. Na njihovoj površini nalaze se mnogobrojni otvori koji se u tijelu otvaraju u unutrašnju šupljinu ili spongocel. Iskorištena voda izlazi kroz veliki otvor na vrhu. Količina vode koja prolazi svaki dan kroz tijelo veće spužve može iznositi i vise od 100 litara. Brzina strujanja vode kroz tijelo je vrlo mala, oko 1/100mm/s. Stijenka tijela izgrađena je od rahlo spojenih stanica.

SIKON - spužve kod kojih je nabiranje stjenke tijela razmjerno jednostavno, vodoravno pri čemu se stjenka tijela nabire tako da stvara prstaste izdanke i džepove koji završavaju slijepo. Kod njih voda ulazi kroz vanjsku ulaznu cijev i unutrašnju radijalnu cijev koje su povezane s otvorima koji se nazivaju prozopile (kod askonoidnih spužava to su ostije), a izlazi kroz veliki otvor (oskulum).

LEUKON - ove spužve imaju najviši stupanj nabiranja gdje potpuno nestaje radijalna simetrija, a oblik im je nepravilan. Kod njih voda ulazi kroz tzv. dermalne pore u subepidermalne prostore koji vode u razgranjenja ulazne cijevi. Odavde voda ide preko prozopila u komorice, a iz njih preko apopila u odvodne cijevi, te se izbacuje kroz jedan ili vise velikih otvora (oskuluma).INTERESANTNO I KORISNO:

- U površinskom, ali i u ostalim dijelovima tijela spužava nalaze se različiti pigmenti.

- Slojevi stanica složenijih i većih spužava poduprti su skeletom da se ne bi izobličili zbog pritiska i strujanja vode. Skelet je u nekim slučajevima vrlo složen. Može biti izgrađen od iglica (spikula, sklerita) različitog oblika i mineralnog sastava (silicija, kalcijeva karbonata) ili od bjelančevinastih vlakanaca (spongin). Oblik i sastav iglica služe pri određivanju vrsta spužava.

Image

Image


- Spužve se hrane živim i mrtvim organizmima suspendiranim u vodi. To su sitni planktonski organizmi, dijatomeje, bakterije, otopljene organske tvari, tjelešca simbiotskih organizama ili produkti njihove aktivnosti. Mnogi raci, kolutićavci, ličinke kukaca i druge životinje služe spužvama kao zaklon, a osim toga neke spužve u tijelu sadrže u velikom broju jednostanične alge i bakterije.

- Spužve nemaju posebnih organa za disanje , nego strujanje vode kroz tijelo omogućuje da kisik dospije do svake stanice. Najveći dio spužava je aerobnog tipa, i samo neke podnose znatno smanjenje otopljenog kisika u vodi. Spužve ugibaju ili se reduciraju (smanjuju) ako se drže u otpadnoj vodi ili u vodi u kojoj ima manje kisika, ili ako se otvori na tijelu zatvore muljem...

- Većina spužava je amoniotelična i stvara razgradnjom dušične spojeve u obliku amonijaka, kao tvari koja nastaje kao produkt ekskretorne djelatnosti. Osim amonijaka mogu se u malim količinama ustanoviti i mokraćevina i mokraćna kiselina.

- Razmnožavanje spužava je spolno i nespolno. Spužve su djelomično dvospolci, a djelomično razdvojena spola.

- Spužve imaju veliku moć regeneracije.KLASIFIKACIJA:

Poznato je oko 5000 vrsta spužava, a njihova klasifikacija je vrlo teška - razvrstavaju se uglavnom prema gradi skeleta.


1. Razred Calcarea (Calcispongiae) - vapnenjače

Image
(Clathrina clathrus)
2. Razred Hexactinellida (Triaxonida, Hyalospongiae) - staklače

Image
(Hyalonema)
3. Razred Demospongia - kremenoroznjače

Image
(Crambe crambe)


Image
(Tethya aurantium)


Image
(Verongia aerophoba)

Zadnje na forumu

 • Odg: Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  [IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200407/2e7913b9a428a25a4313267d4d2...
 • Odg: Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  bio sam tamo prije nekih 10ak godina........
  Onaj duuuuugacki na ulazu sa neonkama i...
 • Barcelona Aquarium
  07 Travanj 2020
  Dakle, nisu moji akvariji nego je slikano u Barceloni..

 • Jednostavni kontroler
  07 Travanj 2020
  Ako nekog zanima kako da mu bude manje dosadno u ove karantenske dane..

  ...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pa spremio sam se dobro, ali to bas i nije problem kada ne moras brojat svaku kunu. A eto gledam...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
   :heart:pozdrav,

  Ispada ti po opremi moj nano kozičnjak, vidi temu. Super si...
 • Odg: Učitavanje stranica - Anketa!
  07 Travanj 2020

  RESPECT
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Ko šta Goran kaže, dobro si se pripremio! 
  Samo ak tebe nema po tri mjeseca doma, mogo...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pa jesam se pripremio posebno sa ostalim dodatcima tipa rucni usisivac haha itd. Poslali su mi da...
 • Odg: Prvi Akvarij
  07 Travanj 2020
  Pozdrav,
  vidim da si se dobro pripremio, kad sve stigne posloži i pošalji nam koju sliku,...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.