Halophila stipulacea

ImageKoljeno: Angiospermae
Razred: Liliatae
Red: Hydrocharitales
Porodica: Hydrocharitaceae
(Forsskal) Ascherson
U morskom ekosustavu većina biljnih organizama pripada grupi morskih algi (zelenih, smeđih i crvenih), dok manji dio pripada vrlo značajnoj grupi viših biljaka koje nazivamo morskim cvjetnicama (travama). U Jadranu su do danas utvrđene 3 vrste morskih cvjetnica: Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i Zostera marina.

Halophila stipulacea je tropska cvjetnica koja je kroz Sueski kanal naselila Sredozemno more i uspješno se širi dalje. Dobra vijest je da do sada nije zabilježeno kako potiskuje autohtone sredozemne organizme. Njeno pronalaženje ima znanstvenu vrijednost posebno stoga što u hrvatskom dijelu Jadrana još nije zabilježena. Kako je u Grčkoj i Albaniji već poznata, očekuje se njeno širenje Jadranskim morem.

Ova morska cvjetnica ima puzajuće stablo (rizom) s listovima dužine do 15 cm. Listovi su svjetlo zelene boje sa izraženom nervaturom te podsjećaju na krila kukca. Najčešće raste na plitkim pjeskovitim dnima zajedno s morskim cvjetnicama kao što su Cymodocea nodosa (puria) i Posidonia oceanica (voga).

 ImageImage

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020