Flabellia petiolata

altKoljeno: Chlorophyta
Razred: Ulvophyceae
Red: Caulerpales
Porodica: Udoteaceae


(Turra) Nizamuddin, 1987.

 

 

Flabellia petiolata spada u porodicu zelenih algi i lako ju je prepoznati. Malom , tankom stabljikom (rizomom) je pričvršćena za podlogu. Talus joj se sastoji od utkanih vlakana u obliku lepeze sa zaobljenim i valovitim rubom. Tamno zelene je boje s primjetnim koncentričnim linijama koje su vidljive ako list nije kalcificiran. Naraste od 2 do 10 cm u visinu i širinu. Višegodišnja je alga tj. živi preko cijele godine. Starijim primjercima listovi su redovito istrgani i prekriveni sitnim algama. Ova alga često raste među drugim vrstama algi (npr. iz roda Cystoseira i pri korjenu cvjetnice Posidonie oceanice). Kod razmnožavanja je samo jedan tip talusa plodan i proizvodi gamete. Prepoznajemo ga po dijelovima koji su bjelkaste boje, skoro bez klorofila, zbog razvoja spolnih stanica.
Rasprostranjena je po cijelom Mediteranu i istočnom Atlantiku (Maroko, Kanarski otoci, Cape Verde). Najčešće je nalazimo na stjenovitim, okomitim zidovima grebena ili strmim padinama, a ponekad i na pješčanim dnima. Raste na dubinama od 1 – 60 metara, ali ima prijava da je viđena i na 120 metara.
Flabellia petiolata je vrlo otporna alga koja lijepo izgleda u jadranskom akvariju. Sporog je, ali stalnog rasta. Ne zahtjeva jako osvjetljenje jer se i u prirodi često nalazi na sjenovitim mjestima , na vrlo slabom protoku. Temperature ne bi trebale prelaziti 22 °C. Preporučljivo ju je, prilikom sakupljanja, otrgnuti s komadom podloge jer ju je ,zbog svoje mekane strukture, prilično teško kasnije pričvrstiti. Druga stvar, na koju je potrebno pripaziti, je da prilikom unosa u akvarij s ovom algom ne bi unijeli i puža Bosellia mimetica, koji se njom hrani.

 

alt

 

 

 


 

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.