Stichodactyla haddoni

Sinonimi : Carpet anemone
Rasprostranjenost: Indijski ocean, Crveno more (otočje Fidji, Australija)
Stanište: plitka, pješčana i muljevita dna
Veličina: može narasti i do 80 cm u promjeru; u zatočeništvu će rijetko narasti više od 40 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 24°-27°C, pH: 8.2-8.4, KH: 8-12, slanost 1.023-1.026, osvjetljenje: što jače
Sigurna za koraljne akvarije: da, u smislu da se ne hrani koraljima, ali postoji opasnost da svojim kretanjem po akvariju izokrene neučvršćeno kamenje i koralje
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 litara


Razred: Anthozoa
Red: Actiniaria
Porodica: Stichodactylidae
Rod: Stichodactyla
Saville Kent, 1893.

Prehrana

Pojesti će, više-manje, svaki organizam sa kojim dođe u kontakt i koji može proći kroz njezin usni otvor. Izuzetak su organizmi sa kojima živi u simbiozi. U svome tijelu sadrži simbiotske alge zooxanthellae pa se uz dobro osvjetljenje u akvariju može držati i bez dodatnog hranjenja. Ipak, preporuča se hraniti ju komadićima lignje, repovima škampa i slično. Idealna veličina komadića hrane trebala bi biti nešto manja od njezinih usta (1-2 cm )i to bez kosti, ljuštura i sl. da bi se izbjegle moguće porezotine usnog otvora. Anemona se hrani tako da se komadić hrane uhvati sa dugačkom pincetom, plastičnim kliještima ili nečim sličnim te se nježno spusti na tijelo anemone ili direktno na njezina usta. U tom trenutku, kod zdravih jedinki, dolazi do trenutne kontrakcije cijelog tijela te guranja hrane u usni otvor. Kod redovitog hranjenja anemona će brže rasti.

alt

Razmnožavanje

Seksualno i dijeljenjem (kloniranjem). Zbog vrlo slabe istraženosti seksualnog razmnožavanja opširnije ćemo se pozabaviti samo razmnožavanjem anemona dijeljenjem ili kloniranjem. Za razliku od Bubble anemone, Carpet anemona se u zatočeništvu rijetko kada podijeli.
Razmnožavanje dijeljenjem je moguće i našom intervencijom i to na sljedeći način. Anemona se oštrim skalpelom razreže točno poprijeko, po sredini usta, tako da se dobiju dvije iste polovice, svaka sa po pola usnog otvora (kod prirodnog razmnožavanja Carpet anemone kloniranjem, ona će prvo razviti još jedna usta sa svojim zasebnim probavnim traktom te će se tek nakon toga razderati po sredini između dvaju usta). Dobivene polovice moguće je dalje razrezati tako da se dobiju četvrtine sa tim da se na svakoj četvrtini mora dobiti jednak komad usta. Kod razrezivanja tkiva, anemona ispušta otrove koji bi mogli naštetiti ostalim organizmima (koraljima i ribama) u zajedničkom akvariju pa se cijeli postupak izvodi u zasebnoj posudi u koju smo prethodno premjestili anemonu. Preporučljivo je da anemona nakon „dijeljenja“ ostane u toj posudi par sati prije nego ju se vrati u glavni akvarij s time da se u to vrijeme par puta promjeni dio vode u kojoj se nalazi. Kod uspjelog razrezivanja (kloniranja) oralni disk vrlo brzo zacijeli i ponovo izraste u kružni oblik. Ovo, na neki način „fragiranje“ anemone, iako vrlo stresno za sam organizam, vrlo je dobar način za očuvanje vrsta pošto se gubi potreba za uzimanjem organizama iz divljine. Ispitivanja pokazuju da su na ovaj način uspješno klonirani organizmi puno otporniji od njihovih divljih srodnika tek ubačenih u akvarij.

Opis

Sastoji se od stopala (pedal disc), tijela (column) i oralnog diska (oral disc), a sam oblik anemone vrlo je sličan obliku gljive. U stopalu anemona ima mišić pomoću kojeg se stopalom može zalijepiti za tvrdi objekt (u akvariju: kamen, staklo) te se pomoću njega može kretati. Tijelo je valjkastog oblika i proteže se do donje strane oralnog diska. Kako je pješčana vrsta, stopalo i veći dio tijela biti će zabijeno u pijesak.
U sredini oralnog diska nalaze se usta. Od usta pa do samoga kraja oralnog diska protežu se vrlo kratki gusto posloženi krakovi (tentakli) koji služe za hvatanje plijena. Boja im može varirati od zelene, žute i sive pa sve do ružičaste,crvene i smeđe. Krakovi sadrže bezbroj malih žarnih stanica (nematocista) kojima se anemona služi kako bi žrtvi ubrizgala otrov. Zbog svojih kratkih, vrlo gusto nabijenih krakova, površina oralnog diska Stichodactyle haddoni neodoljivo podsjeća na tepih pa je od tuda i dobila „nadimak“ Carpet(tepih) anemona. U krakovima se nalaze i simbiotske alge zooxanthellae pa će oralni disk biti uvijek izložen prema izvoru svjetla. Kod zdravog organizma krakovi su ljepljivi na dodir.

alt

Komentar

Carpet anemona je jedna od najfascinantnijih, najljepših i najzanimljivijih organizama koje možete držati u svom akvariju. Jedna je od deset anemona koje mogu biti simbiotski domaćin riba iz porodice ampiphrion (u prirodi su to: A. akindynos, A. chrysogaster, A. chrysopterus, A. clarkii, A. polymnus, A. Sebae). Također može biti u simbiozi sa rakom roda Neopetrolisthes, kao i sa shrimpom roda Periclimenes.
Kod držanja Stichodactyle haddoni u akvariju sa ribama i koraljima treba imati na umu da je ovaj organizam vrhunski predator te da će ubiti sve što dotakne njezine ljepljive krakove. To neće predstavljati nikakav problem za zdrave ribe i ostale organizme koji su naučeni na postojeći setup i znaju položaj anemone u akvariju. Problem će nastati kada je iz nekog razloga riba preplašena, ošamućena (kod ubacivanja nove ribe u tank ili našom intervencijom, preslagivanjem kamenja i slično) ili bolesna. Takva će riba greškom uplivati među njene krakove te će zasigurno biti pojedena.

Akvarij u kojem se misli držati Carpet anemona mora imati deblji sloj pijeska pošto je ona pješčana anemona i u prirodi ih nalazimo do oralnog diska zakopane u pijesak. U nedostatku pijeska moguće je da će svoje tijelo uvući u prigodnu šupljinu između dva kamena.
Ako joj ne odgovara mjesto koje joj je namjenjeno u akvariju, vrlo će brzo „prošetati“ po cijelom setupu dok joj osvjetljenje, podloga i jačina cirkulacije vode nisu „po guštu“. Većinom će birati jače osvjetljenje, slabiji protok vode te što deblji sloj pijeska. U svojem „pohodu“ vrlo bi se lako moglo dogoditi da izruje pijesak ispod kamenog setupa pa da se kamenje prevali i cijeli greben uruši. Zato je poželjno kamenje međusobno povezati (ljepilom, cementom ili plastičnim vezicama).
U akvariju, ukoliko nije u simbiozi, veće ribe, poput nekih vrsta angela i leptira, mogli bi napasti Carpet anemonu odgrizajući dijelove njezina tkiva. Takve rane često vode bakterijskoj infekciji te na kraju i uginuću organizma.
U prirodi, anemona koja nije u simbiozi sa nekim od organizama koji joj pružaju zaštitu od takvih predatora najvjerojatnije će biti pojedena.

Napomena

Otrov koji Carpet anemona sadrži u svojim krakovima ne može ozbiljnije naštetiti čovjeku. Ipak, ne preporuča se nakon kontakta sa organizmom trljati oči ili dodirivati usta. Da bi se izbjegla alergijska reakcija preporučljivo je prilikom kontakta nositi kirurške rukavice.

Savjet

Anemone su organizmi sačinjeni većinom od vode i vrlo lako mogu u kratkom vremenu promijeniti oblik i volumen svoga tijela. Bez problema se kreću po staklenim stranicama akvarija. Vrlo lako se može dogoditi da anemona, u potrazi za boljim mjestom u akvariju, završi sameljena u stream pumpi ili prođe kroz češalj u preljev. Zato je poželjno da se na stream pumpe i čašljeve stavi zaštita u obliku mrežice sitnog oka ili tanke spužve, a na sam preljev poklopac.

alt


Fotografije:
Zoran Dedić
www.underwaterkwaj.com
www.meerwasser-lexikon.de

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.