Montipora digitata

Sinonimi: Finger coral  
Rasprostranjenost: Indijski i Tihi ocean, Crveno more
Stanište: U prirodi može preživjeti  na različitim dubinama pa ju možemo naći u plićacima, ali i u nešto većim dubinama. Položaj u akvariju bi trebao biti u sredini ili na vrhu grebena.  
Jakost svjetla: Za dobar rast i izražajne boje zahtjeva jako svjetlo. Kod slabijeg svjetla rast se zaustavlja i koralj počinje gubiti boju.
Strujanje vode: Potrebno je jako do vrlo jako strujanje vode i to iz svih smjerova. Kvalitetan protok vode oko koralja vrlo je bitan za njegov pravilan rast.
Hranjenje: Pošto je fotosintetički koralj dodatno hranjenje nije neophodno. Ipak preporučljivo je povremeno hranjenje  planktonskom hranom pošto montipora ima lovke kojima hvata sitne organizme.
Preporučene vrijednosti vode: PH 8.1-8.4, KH 8-12,  Ca 450, sg 1.023-1.026, temp. 23-28°C

Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Red: Scleractinia
Porodica: Acroporidae
Rod: Montipora
Vrsta: Digitata
Ime znanstvenika koji ga je prvi opisao:  Dana, 1846

Opis

Montipora digitata je SPS-tvrdi koralj kratkih polipa. Kolonije imaju prstolike oblike koji se uzdižu prema svjetlu (od tuda dolazi i engl. naziv: Finger coral)  Način rasta može ličiti i na stabalce. Grane se mogu međusobno dodirivati i tada srastaju jedna u drugu. Kada su polipi otvoreni  (izbačeni) imaju lijepi baršunast izgled.  Montipore digitate postoje u mnogo različitih boja. Od zelene, crvene, narančaste pa sve do plave i ljubičaste. Nijanse boja zavise o mjestu rasta, jačini svjetla i parametrima vode. Pošto su sve iste vrste, digitate različitih boja se toleriraju pa se u akvariju lako kombiniraju. Ako srastu zajedno dobiju se zanimljive kombinacije. 

Razmnožavanje

U prirodi seksualno. U akvariju se razmnožava fragiranjem kao i ostali slični SPS-ovi. Otkine se, rukom ili klještima komad koralja koji se pomoću epoxy smole ili sličnog sredstva fiksira u živi kamen ili keramiku. Može se i jednostavno ubaciti u šupljinu u živom kamenu. Ako su uvjeti u akvariju dobri, vrlo će brzo početi rast i prerasti kamen ili smolu u svojoj bazi te se na taj način dodatno učvrstiti. 

Komentar

Montipora digitata je jedan od manje zahtjevnih SPS-ova. Odličan je izbor za početnike jer se lako prilagodi uvjetima u akvariju te vrlo brzo raste. Prekrasnih je boja i nije agresivna prema drugim koraljima. Treba joj osigurati dobro osvjetljenje, jak protok i donekle zreo sistem. Kod lošijih uvjeta, slabog svjetla i slabog protoka montipora digitata će imati puno tanje grane i boja će joj biti sve više smeđa.  

Posebni zahtjevi: Zbog izrazito brzog rasta i samim tim velike potrošnje kalcija vrlo je bitno parametre KH i Ca redovno provjeravati i držati na preporučenim vrijednostima. Preporučljivo je i dodavanje elemenata u tragovima.

Napomena

Iako se montipore digitate većinom toleriraju, dominacija je ipak prisutna. Ako dođe do srastanja između montipora digitata različitih boja ljubičasta će prerasti narančastu, a zelena i jednu i drugu.

Fotografije: Zoran Dedić, Neno Marić

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.