Entacmaea Quadricolor

Naziv: Entacmaea quadricolor (Rüppell and Leuckart, 1828)
Sinonimi: Bubble anemona, Corn anemone , Bubble tip anemone (BTA)
Rasprostranjenost: Indo Pacifik, Australia, Japan, Crveno more, Micronesia
Jakost svijetla: Srednje jaka do jaka
Strujanje vode: Srednje
Preporučene vrijednosti vode: salinitet 1.023-1.025; pH 8.1-8.4, 24 – 26 C

Kraljevstvo: Animalia
Razred: Anthoza  
Red: Actiniaria
Porodica: Actiniidae
Rod: Entacmaea

Opis

E. quadricolor anemone (vlasulje) mogu se pojaviti u više morph-ova (varijacija) - crvena, roza, narančasta i zelena. Može narasti do 30-ak cm u promjeru. Raste uglavnom zahvaljujući svijetlosti koju upija kroz svoje simbiotičke zooxanthellae, no, isto tako, hraneći se nutrijentima iz vode, odnosno, loveći ljepljivim krakovima. Tim istim krakovima čisti se (i hrani ostacima hrane) riba clown, koja s anemonom živi u simbiozi. U prirodi su to najčešće Amphiprion melanopus (Cinnamon), Amphiprion frenatus (Tomato), Amphiprion chrysopterus (Orange-fin) i Premnas biaculeatus (Maroon), no, u akvariju će se rado u nju useliti i Amphiprion ocelaris te Amphiprion percula, clownovi koji su kod nas najzastupljeniji. Od ostalih se vrsta anemone (vlasulja) razlikuje po “lopticama” (bubble) na krajevima krakova, o čijoj veličini postoje razne teorije među reef akvaristima; jedni tvrde da veličina ovisi o količini svjetla, dok druga teorija povezuje veličinu s hranom. Ni jedna ni druga teorija nisu potvrđene. Krakovi anemona ispunjeni su Nematocystama, sićušnim ćelijama ispunjenim otrovom i “harpunom” za ubrizgavanje istoga.

Razmnožavanje i prehrana

U akvarijima se razmnožava aseksualno, na način da jedinka razvije još jedna usta te se jednostavno odijeli od matice, čime je nastala nova jedinka, klon matične.
Kako je već prethodno spomenuto, simbiotičke zooxanthellae (sitne alge koje kolaju tijelom anemone, hrane se i bujaju fotosintezom, te vlasulji daju aminokiseline, kisik i šećer), otpaci od host clownova, a vrlo rado će prihvatiti i komadiće lignja, repiće škampa...

Komentar

U svakom slučaju, vrlo svojeglav organizam, koji će se, iz nama nepoznatih razloga, početi šetati akvarijem, na trenutke u potpunosti ispuhnuti vodu iz sebe i gotovo nestati, da bi već nakon desetak minuta bio u svojoj punoj veličini i prekrasan. Vjerujem da je slika para clownova koji se “kupaju” u anemoni nešto što bi svatko od nas volio gledati u akvariju.

Napomena

Dosta osjetljiva na kvalitetu vode u akvariju, zahtjeva akvarije s mnogo kamenja kako bi mogla udobno smjestiti svoje stopalo u rupu kamena. Budući da je vlasulja prvenstveno fotosintetička, vrlo je važno jako svijetlo.Vrlo je važno zaštititi sve ulaze u stream pumpe jer je mnogo slučajeva gdje su se anemone provukle kroz iste te tako stradale i zagadile akvarij. S druge strane, ima i primjera anemona koje su takav slučaj preživjele.

{youtube}KyANw_MFPlI{/youtube}

Fotografije: Zoran Dedić  

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.