Tubipora musica

ImageSinonimi: eng. Organ Pipe Coral, Pipe Coral, Organ Coral
Rasprostranjenost: zapadni Pacifik, Veliki koraljni greben, sjeverni i zapadni Indijski ocean, Crveno more
Jakost svjetla: po mogućnosti jako, iako tolerira i slabiji intenzitet svjetla
Struja vode: srednje jaka- jaka, ali ne izravno usmjeriti izlaz pumpe u koralj
Preporučene vrijednosti vode: sg: 1.022-1.026 , pH:8.2 - 8.4 , dKH: 8-12

Linnaeus, 1758

Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Podrazred: Octocorallia
Red: Alcyonacea
Podred: Stolonifera
Porodica: Tubiporidae
Rod:Tubipora
Vrsta: Musica

Hranjenje

Po Sorokinu (1991.) taj koralj puno bolje uspijeva u sustavima bogatima hranjivim tvarima, a istraživanjima zaključuje da koralj svoje potrebe namiruje svjetlošću / Zooxanthellate algama i to 30%, lovom zooplanktona 40%, 38 % bakterioplanktonom i 13% od otopljene organske tvari. Preporuča se povremeno hranjenje artemijom

Razmnožavanje

Kolonije se u dobrim uvjetima brzo multipliciraju, nove cjevčice šire se sa svih strana kolonije. Moguće je odvojiti nekoliko cjevčica bez prevelikih problema i premjestiti ih na drugo mjesto gdje će se brzo početi širiti i rasti. Paziti da se ne zdrobe cjevčice prilikom odvajanja, najbolje je skalpelom lomiti vodoravne pločice koje drže cjevčice.

Komentar

Iako bismo mogli pomisliti da se radi o tvrdom koralju dugih polipa (LPS-u) , Tubipora musica se u literaturi pronalazi pod mekanim koraljima, a u biti ne pripada ni toj grupi i često se zajedno uz Helioporu careuleu naziva "lažnim koraljem". No da sad ne ulazimo u znanstvene rasprave i razrade, nazvat ću ju koraljem za potrebe ovog opisa.

Gradi kalcitnu cijev crvene boje kako raste, cijevi u kojima je po jedan polip povezane su vodoravnim pločicama, a sami polipi koji su dosta dugački tijekom noći ili prilikom podražaja uvlače se u cijevi.
Iako sam u početku bio pomalo skeptičan, jer sam iz nekih izvora čuo da taj koralj zna biti težak za održavanje u akvariju, a iz drugih opet da je jednostavan, ipak sam odlučio riskirati još u početku bavljenja morskom akvaristikom te sam ga uzeo, a u mojem sustavu očito mu sve odgovara jer su od 2 kolonije od 4-6 polipa nastale dvije zaista velike kolonije u kratkom roku, koje rastu i u širinu i u visinu, stvarajući nove cjevčice i šireći se po kamenju. Nekoliko sam puta i otkidao komade od 10-tak polipa od matičnih kolonija i na moje iznenađenje, nakon nekog vremena, iz mjesta na koje su otkinute cijevčice bile pričvršćene počeli su rasti novi, mali polipi , koji su uskoro počeli graditi svoje cjevčice.
Polipi su obično bijelosive boje, ali kod mene su poprimili lijepu smećkastozelenkastu nijansu.

Nekad se je skelet tog koralja upotrebljavao za dekoraciju morskih akvarija sa samo ribljom populacijom (početci morske akvaristike kada se koralji nisu uspješno držali u akvarijima) , ali i za nakit i ukrase.
Moguće su bolesti poput Brown-jelly u neodgovarajućim uvjetima.

Posebni zahtjevi

nije agresivan koralj i nema "pipke čistače" . Potrebno je paziti u blizini kojih se koralja stavljaju, odnosno stavljajte ih u blizini drugih neagresivnih koralja.

Napomena

Nalazi se na CITES II listi.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.