Trachyphyllia sp.

ImagePorodica: Trachyphyllidae
Rod: Trachyphyllia
Uobičajne vrste: T.geoffroyi, T.radiata
Sinonimi: Open brain coral

Milne-Edwards i Haime, 1848

Tvrdi koralji velikih polipa, rasprostranjeni u Indijskom i Tihom oceanu. Rastu u formi flabelo-meandroida , a dolaze u dvije osnovne forme; kao crvena i kao zelena, odnosno kao kombinacija tih boja (raritet). U prirodi ih se nalazi na rubu grebena, blizu obale i često na pješčanom dnu. Primjerci sakupljeni na pješčanim/muljevitim dnima se lako prepoznaju po stožastom skeletu. Veličina skeleta je obično do 8-10 cm, a sa ekspandiranim polipima i do 20cm.

Radi se o manje osjetljivim koraljima, koji se dobro drže u akvariju ako nema zelenih nitastih algi koje bi se hvatale na skelet te ga oštećivale . Osjetljivi su na transport i promjene u kemizmu vode, a također i na kemijske izlučevine nekih mekih koralja, npr. Sinularia. Što se tiče nekompatibilnih sustanara, slabo podnose rakove samce, a poneki anđeli i tangovi ih vole grickati , što ih čak može i usmrtiti.
Zahtijevaju srednje jako do jako svjetlo, a T5 rasvjeta i više je nego dovoljna. Što je boja intenzivnija, to je potrebnije jače svjetlo da bi se ista održala. Potrebno ih je postaviti na mjesto sa srednje jakom strujom , kako se na njima ne bi skupljao pijesak ili detritus, jer se koralji teško rješavaju tog otpada i gube snagu , što bi moglo dovesti do problema.

Preko noći otvaraju polipe, a dodatno hranjenje je potrebno jer su više heterotrofani nego autotrofani organizmi ( iako ima zooxantele u tkivu, na duži period ne mogu bez hranjenja te u suprotnom gladuju što obično završava uginućem). Proždrljivi su u pravom smislu te riječi – ponudite im smrznutu hranu poput cyclopsa, jaja kamenica, artemije, Mysisa, ili svježe usitnjene plodove mora. Na sitnu živu hranu poput mlade artemije uopće ne reagiraju, ali zato mogu pojesti manje ribe.

Razmnožavanje (fragmentiranje) u akvariju je doduše moguće, ali nije preporučljivo. Trebalo bi naime podijeliti skelet između polipa ali tako da se pri tome polipi ne oštete. Nakon toga se polipi spontano razdijele.

Napomena: moguće zamjene u identifikaciji sa Lobophyllia sp.


Image


Image

Slike: Ivan Radosavljević-Profa, Vedran Čunčić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.