Ophioderma longicaudum

Sinonimi: Zmijača, Brittle Star
Rasprostranjenost: Jadransko i Sredozemno more, Istočni Atlantik od Britanskih do Azorskih otoka.
Stanište: Kamenito, pjeskovito i muljevito dno od 0 do 100 metara dubine. Skriva se pod kamenjem i stijenama ili se ukopava. Mladi primjerci su skriveni među algama.
Veličina: do 30 centimetara u promjeru
Preporučene vrijednosti vode: Dobro podnosi lošije parametre i visoke temperature u akvariju.
Sigurna za koraljne akvarije: Da
Najmanja preporučena veličina akvarija: Veličina akvarija nije toliko bitna, ako ima dovoljno hrane može živjeti na vrlo malom prostoru.

Razred: Ophiuroidea
Red: Ophiurida
Porodica: Ophiodermatidae
Rod: Ophioderma
Ime znanstvenika koji ju je prvi opisao: (Retzius, 1805)

Prehrana

Zmijača je predator. Prihvatit će bilo kakvu hranu. Od ostataka hrane pale na dno, sitnih copepoda, misida pa sve do manjih ribica.

Opis

Ima pet tankih i dugačkih valjkastih krakova koji izlaze iz pentagonalnog diska. Krakovi su krhki i lako pucaju, a zmijača ih po potrebi, kad je napadnuta, može i sama odbaciti. Zmijača ima sposobnost regeneracije krakova te oni vrlo brzo ponovo "izrastu". Krakovi dosegnu duljinu od maksimalno 14 cm. Zmijača je većinom smeđa ili crna, prošarana različitim bojama. Primjerci iz većih dubina obično su intenzivnijih šara. Usta su smještena centralno na donjoj strani tijela. Na rubnom dijelu oralnog diska, na područjima između krakova, nalaze se po dva para genitalno-respiratornih otvora, što je jedna od svojstvenih značajki ove vrste. Kao i većina bodljikaša, tijelo joj je pentaradijalno simetrično (kroz tijelo se može povući pet ravnina simetrije) te je prilagođeno sesilnom-sjedilačkom načinu života. Preko dana većinom boravi skrivena ispod kamenja ili ukopana u pijesak. Zbog svoje fotofobije kreće se i lovi uglavnom noću. Kreće se vrlo brzo. Kretanje joj omogućuje i specifičan vodožilni (ambulakralni) sustav. To je sustav cjevčica u koji ulazi morska voda, a slijepi ogranci tog sustava izbijaju kroz kostur i čine prionljive nožice.

Razmnožavanje

U prirodi se razmnožavanje odvija u proljeće i ljeto. Razdvojena su spola i oplodnja je uglavnom vanjska. Iz jajeta se prvo razvije bilateralno simetrična ličinka pluteus.

Komentar

Zmijača je jedan od rijetkih stanovnika Jadranskog mora kojeg možemo bez problema držati u morskom akvariju. Bilo da je riječ o jadranskom ili tropskom-reef akvariju. Dobro se prilagođava različitoj temperaturi i različitim parametrima vode. Pojest će i najmanji komadić hrane koji padne na dno akvarija te je kao takva vrlo poželjan "komunalni radnik" u akvariju. Jadranske zmijače u svom tijelu nemaju simbiotske alge i po prirodi se boje svjetla, stoga ih se u akvariju i nećete baš nagledati, osim onda kada je vrijeme hranjenja. Izuzetno brzo "nanjuši" kada hrana uđe u akvarij i tada ju je zadovoljstvo gledati kako panično izleti ispod neke grote izvijajući krakove na sve strane nebi li uhvatila kakvu granulu.  

 

Fotografije: Zoran Dedić
Izvori: Dalibor Andres: PODMORJE JADRANA
Site: http://club.telepolis.com/argosub/es/grupos/equinodermos.htm

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.