Condylactis aurantiaca

ImageKoljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Podrazred: Hexacorallia
Red: Actiniaria
Porodica: Actiniidae

Delle Chiaje 1825

Prvi nalaz ove mediteranske moruzgve u Jadranu 1840 godine bilježi Grube, a nakon njega i brojni drugi znanstvenici među kojima Contarini 1844, Haller 1868, Graeffe 1884, Stossich 1885, Krumbach 1914, Vatova 1928, Riedl 1963 i dr. sve do danas. Tijekom godina istraživanja Condylactis aurantiaca zabilježena je u cijelom Jadranu, na dobro osvijetljenim pješčanim i detritičnim morskim dnima, i to na malim dubinama (do 10-ak metara). Maksimalna temperatura mora koju podnosi iznosi 22 °C, iznad nje ugiba.

Ova lijepa moruzgva poprilično je velikih dimenzija. Njezino tijelo ima cilindrični oblik, roza je ili narančaste boje s nizom svjetlijih vertikalnih linija. Na dnu tijela ima bazalni disk kojim se pričvršćuje za dno, odnosno za staklo u akvariju, dok joj se na suprotnom kraju nalazi vijenac lovki koji je najčešće jedini vidljivi dio životinje (ostatak tijela nalazi se zakopan u pijesku). Spomenuti vijenac sastoji se od brojnih kraćih mesnatih lovki čija boja varira od smeđkasto-zelene do bijele, s obavezno ljubičastim vrhovima.

Ova omnivorna vrsta (svejed) hrani se uglavnom organskim detritusom te ulovljenim planktonom, a u akvariju ju se može hraniti istom hranom kao i vrstu Anemonia sulcata (komadići školjaka, beskralješnjaka). Bitno je napomenuti da Condylactis aurantiaca teško podnosi suživot s agresivnijom vrstom Anemonia  sulacata, posebno u slučaju kada se one tijekom selidbe u potrazi za idealnim položajem u akvariju susretnu – tada Condylactis redovito izvlači deblji kraj.
 
Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.