Travanj 2013 - Hrhonda

 Za akvarij mjeseca travnja izabrali smo lijepi ciklidni akvarij, čiji nam je vlasnik, Ivan Krešo rado odgovorio na par pitanja

 

 

 

 

1.   Predstavite nam se ukratko i opišite svoj akvaristički početak.

Prije svega, želim se zahvaliti redakciji akvarij neta  kao i svima koji su zaslužni za njegovu uspješnost i aktivnost. Ostao sam zatečen da ste pored toliko prekrasnih akvarija koje smo imali priliku vidjeti na ovom forumu izabrali baš moj. 

Zovem se  Ivan Krešo i živim u Osijeku. Imam peteročlanu obitelj s troje djece od koje samo nas četvero podržavamo moju zaljubljenost u akvaristiku (jel možete pogoditi tko ne podržava).

Moj prvi interes prema akvaristici je došao uz moje troje djece koji su obožavali obilaziti osječki zoo, a ponajviše se zadržavati u akvarističko terarističkoj kućici. Još tada sam i sam tamo zapazio jednu vrlo lijepu, zanimljivu, žutu ribicu. No, tada nisam znao da je to labidochromis caeruleus. Preko interneta sam pokušavao doznati koja je to ribica i da li ju mogu nabaviti kod nas. Uz istraživanje o njoj počeli su moji prvi veći interesi za jezero Malawi ali i ciklide iz drugih jezera. Uz površno znanje uzeo sam svoj prvi akvarij juwel 125 i u njemu nastanio 15-ak Malawi mbuna koje sam nabavio preko članova Vašeg foruma. S tim akvarijem je ujedno krenula i moja aktivnost, učenje i istraživanje na akvarij net forumu. Vrlo brzo sam shvatio da je 125 litara malo za držati  takvu vrstu ciklida. Odlučio sam napraviti nešto veći akvarij za njih i krenuo u projekt Malawi tanka od 400 litara koji je bio vlastite izrade. Iako sam već dosta bio informiran o akvaristici i jezeru Malawi na tome tanku sam ustvari najviše naučio kako pojednostaviti održavanje i poboljšati život ribama. Bio sam vrlo zadovoljan svojim akvarijem kao i mbunama, no moj interes za akvaristikom se počeo širiti. Počeo sam intenzivnije istraživati jezero Tanganyika a ponajviše Frontose u koje sam se zaljubio na prvi pogled. Moj nemirni duh mi nije dao mira dok nisam odlučio napraviti akvarij koji će odgovarati za njih. 

2.   Gdje ste čuli za afričke ciklide i zašto je jezero Malawi bio vaš prvi izbor?

Kao što sam već naveo prvi interes se stvorio obilazeći zološki u Osijeku i uz nagovor djece da bi mogli imati akvarij kod kuće. Tamo mi se najviše svidio labidochromis caeruleus i u želji da saznam više o njemu prijavio sam se na vaš forum. Upravo na vašem forumu sam saznao sve o njemu i o ostalim ciklidima koji žive u tome jezeru i sve ostalo što mi je bilo potrebno da krenem u akvaristiku. Ispočetka mi se jako sviđala kombinacija labidochromis caeruleusa i pseudotropheus demasona (i dan danas mislim da je to najljepša kombinacija Malawi mbuna tanka). No, kako jezero Malawi ima toliko raznolike mbune mislim da je jasno da sam ih htio sve više i više. 

3.   Zbog čega ste prešli na jezero Tanganyiku?

Malawi tank je dugo vremena zadovoljavao moju potrebu za istraživanjem i uređivanjem moga akvarija. Međutim, svaki puta kada bi uspio riješiti neku novu vrstu mbuna nedugo zatim bi mi došla želja za novom vrstom. Tako je u mom Malawi tanku na kraju plivalo preko 80 mbuna. Pošto jezero Malawi nije toliko komplicirano i nema nekog velikog izbora ciklida shvatio sam da stalno manje više uzimam iste ribice različitih boja. Zasmetalo me što uz toliko truda da u akvariju dobijem neku širu priču koliko god vrsta da sam nabavio sve su bile iste i imale su isto ponašanje. Iako su mbune vrlo aktivne i lijepe meni je akvarij s njima zbog njihovog jednoličnog ponašanja izgledao vrlo monoton. Kako sam i prije znao za frontose počeo sam intenzivnije informirati se o jezeru Tanganyika. Od početka sam znao da njih želim imati u tanku no ostao sam iznenađen koliko je osebujan izbor ciklida u jezeru Tanganyika. Najviše me privuklo što mogu imati više vrsta ciklida u istom biotopu koji ni izgledom ni ponašanjem ne sliče jedni drugima. Puno ljudi me upozoravalo da dobro razmislim jer je Tanganyika puno kompliciranija od Malawia. No moje iskustvo mi je pokazalo da sam više problema imao s Malawiem nego sa Tanganyikom. Možda je tomu razlog sada i moje veće iskustvo ipak tako je.  Napokon sam uistinu zadovoljan svojim akvarijem kao i njegovom faunom iako mu je već godinu dana mislim da postav riba ne bih mijenjao više nikada.

4.   Recite nam malo o tehničkim detaljima i izradi vašeg akvarija o 840 litara. Zbog čega ste odabrali unutarnje pregradne filtere?

Akvarij je rađen u akvaterri od stakla 12mm dimenzije su mu 200 X 70 X 60 s dva pregradna filtera 20 X 50 X 60. Nalazi se na željeznom postolju obučenog u bijeli iveral. Poklopac je farao također od akvaterre kao i rasvjeta 2 X 80W T5 cijevi s reflektorima i dimmerom za svitanje i zalazak. Jedna cijev je JBL ultra marine blue a druga JBL ultra day light. U filterima se nalaze dvije protočne pumpe po 2000 l/h. Za cirkulaciju koristim i dvije stream pumpe po 5000 l/h od kojih se jedna gasi noću. Grijač je Jagerov od 300 W. A interijer krasi Akvadekorova pozadina.

Pregradne filtere sam napravio radi lošeg iskustva sa prije korištenim vanjskim filterima. Uvidjevši prednosti unutarnjeg pregradnog filtera mogao bih nabrajati danima no navest ću ih nekoliko: 

-   cijena izrade

-   količina filter materijala

-   lakše održavanje

-   sigurnost od izljevanja

-   preglednost stanja filter materijala itd.

 Najbitnije od svega da u svoja dva filtera imam skoro 100 litara filter materijala(prilozio sam sliku prije ljepljenja samo sto sam naknadno s lava kamenom popunio i komoru gdje se nalzi pumpa) što smatram velikom prednošću i vrlo dobrom filtracijom. Da sam htio toliku količinu filter materijala morao bih kupiti barem pet vanjskih filtera koji koštaju preko 3000 svaki  kuna i  dalje bih imao otežano održavanje i prazan džep, a ne daj Bože neki kvar.

 

 

5.   Kad se kreće u tako veliki projekt, dosta toga se rješava u hodu. Da li bi nešto drugačije napravili?

Ne znam ... I dan danas nisam pametan što se tiče pozadine akvarija. Oduševljen sam pozadinom akvarija koju je napravio Akvadekor tj. gospodin Florijan Kovač, no takve pozadine otežavaju vađenje riba nakon mrijesta i općenito je nemoguće izvaditi ribice koje nisu ustonoše. No čak i ustonoše ako nisu velike kao frontose teško je izvaditi iz akvarija. Iako mi se jako sviđaju crne pozadine (a znao sam to i prije nego što sam se odlučio za stijenu) opet sam se odlučio staviti stijenu i nahraniti moje oči a otežati si održavanje. Što se tiče filtracije i samog akvarija ne bih mijenjao ništa, sve funkcionira savršeno jedino sam u zadnje vrijeme počeo razmišljati o led rasvjeti iz razloga što nudi jako velik broj programa i opcija a i štedi struju. 

 

 

6.   Koje vrste riba plivaju u vašem akvariju? Planirate li mijenjati nešto ili dodavati nove vrste?

U akvariju se nalaze Frontosa zaire kitumba 10 kom, calvus zair black 7 kom, julidochromis ornatus yellow 5 kom, altolamprologus compressiceps gold head 5 kom, neolamprologus leleupi i 3 ancistrusa. Takav postav mi je donio onu širu priču koju nisam imao u Malawiu. Naime, frontose graciozno plivaju po tanku i vidi se da je tank njihov i rađen za njih, leleupii svojom prekrasnom bojom daju kontras frontosama i naganjaju se po cijelom tanku tako daju potrebnu dozu aktivnosti u akvariju pošto su frontose mirnije ribe. Julidochromisi su također aktivni i kod njih me oduševljava njihov način plivanja jer su uvijek stomakom okrenuti prema najbližoj podlozi tako da ako se naganjaju uz vrh vode plivaju naopako. Calvusi i altosi daju dozu mističnosti tako što vrebaju iz svakog ugla akvarija. Jedino o čemu još razmišljam a neodlučan sam o nekoj vrsti ciklida koji bi odgovarao ovome biotopu a da obitava pri vrhu akvarija. 

 

 

7.   Kako izgleda održavanje takvog akvarija? Koliko je bitno da se pripazi na parametre vode, kompatibilnost riba i njihovu ishranu?

Održavanje ovakvog akvarija mogu reći da je uistinu jednostavno. No moram napomenuti da sam stvarno zadovoljan s izborom filtracije koju sam napravio tako da je voda kristalno bistra. Vodu mijenjam jednom tjedno 30 % isti taj dan nakon izmjene prebrišem stakla, očistim gornje spužve iz filtera i lagano usisam dno. Pošto je 30% vode u ovolikom akvariju puno to jest točnije 300 litara nisam u mogućnosti vodu pustiti da odstoji pa umjesto toga dodajem FFM za neutralizaciju klora jer ulijevam direktno iz vodovoda. Također dodajem Cichlid Lake Salt od Seachema i smatram da je on vrlo koristan za razvoj i zdravlje riba. Parametri vode srećom odgovaraju osječkoj vodi jer je ph visok a takva voda odgovara ovakvom postavu riba. Par puta godišnje više straha radi provjerim nitrate no do sada nisam imao problema vjerojatno jer su izmjene vode redovite. Ishrana je puno jednostavnija nego kod biljojeda i ne treba se posebno bojati pogreske pri ishrani ybog nekih tegoba no radi zagadivanja vode uvjek treba pokusavati hraniti ih sto manje a samim time i one postaju aktivnije... kad se prejedu dosta su mirne kao da prezivaju no gladne ih je lijepo vidjeti kako prosijavaju pijesak. 

 

 

8.   U temi na forumu ste napisali da je ovo vaš vjerojatno zadnji projekt. No mi nekako ne vjerujemo u to. Što možemo očekivati od vas u budućnosti? Da li se vidite u nekoj drugoj grani akvaristike?

Ha, ha. Jel to nagovaranje? Možda i bih volio napraviti još veći akvarij za isti postav riba no na to će utjecati neke druge stvari koje me uskoro čekaju. Naime, kroz godinu dvije ću vjerojatno seliti, pa ne znam kakve će mi mogućnosti nuditi novi dom. Oduvijek mi je želja bila u dnevnoj sobi, iza kutne garniture kroz cijeli zid 5-6 m napraviti ugradbeni akvarij u zidu. Mašta moja... Iako mi se jako sviđaju morski akvariji, uz troje djece, posao, veliku kuću sa velikom okućnicom mislim da nikada neću imati dovoljno vremena da se upustim u more. 

9.   Imate li kakvu poruku za buduće ciklidaše?

Volio bih napomenuti svim novim članovima foruma i novim ciklidašima da je akvarij net pravo mjesto na kojem se rađaju vrhunski akvaristi. Ovdje ćete osim velikog broja informacija isto tako naći veliki broj dobrih ljudi a i nemali broj njih će vam postati prijatelji. Na forumu ima toliko puno informacija i odgovora na bilo koje pitanje kao i ljudi koji će vam rado pomoći i savjetovati o svemu što vas zanima. Iz osobnog iskustva ću vam dati jedan savjet a to je da kako zamislite akvarij prije njegovog postavljanja i njegovu faunu nemojte puno mijenjati i željeti još, još, još, još, još... Dobro razmislite što želite, koji biotop ćete odabrati i koliko veliki akvarij možete staviti u vaš dom jer ako krenete s minimalnim vjerujte mi, ubrzo ćete htjeti veći, a to stvara samo dodatne troškove. 

 

 

Za kraj se želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ove moje Tanganyike i želim sreću svim akvaristima i teraristima s foruma s njihovim ljubimcima. Zahvaljujem se redakciji na izboru moga akvarija za akvarij mjeseca i nadam se da će potaknuti nove akvariste na Tanganyiku u koju sam prosto zaljubljen.

 

Temu o ovom akvariju možete pratiti ovdje:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=73358.0