Igor Poljak – Boby

ImageDakle Boby, reci nam nešto o sebi i svojim akvarističkim počecima, sadašnjem stanju i planovima.

Akvaristikom sam se počeo baviti prije dvije godine, tada sam privremeno udomio maleni akvarij od 26 l sa živorotkama. U akvarističke sam vode ozbiljnije uronio godinu dana nakon toga kada sam dobio jedan akvarij od 120 l sa smetlišta. Tada sam se registrirao na forumu i počeo prikupljati informacije o biljkama i ribama. Trenutno imam dva akvarija, jedan od 180 l i jedan od 50 l.

A gdje je završio ovaj od 120 litara sa smetlišta?

Akvarij je bio dosta zanimljivih dimenzija 30×50×80 cm, dakle bio je dosta visok s obzirom na širinu i duljinu. Kada je pronađen, trebalo je zamijeniti dno i jednu veću stranicu i staviti pojačanja, napraviti poklopac, rasvjetu i kupiti ostalu opremu. Kad je set-up bio pri kraju ja sam se selio tako da sam ga morao rasformirati, a tada sam od mame za rođendan dobio ovaj od 180 l. S obzirom na to da sam podstanar, malo mi je to ipak bilo previše pa sam ga odlučio vratiti osobi koja ga je pronašla. Još uvijek nije u pogonu, a kad se postavi ja bih ga trebao urediti. Na tom sam akvariju jako puno naučio o akvaristici.


Koje si bilje i ribe koristio za ovaj set-up?

Od biljaka sam koristio Elocharis sp., Glossostigma elantoides, Heteranthera zosterifolia, Hydrocotyle leucocephala, Hydrocotyle verticillata, Microsorum pteropus, Microsorum pteropus 'Windelrv', Pogostemon helferi, Riccia fluitans, Rotala rotundifolia, Vesicularia dubyana. Od riba su u akvariju bile Hyphessobrycon herbertaxelrodi, Trigonostigma heteromorpha, Trihogaster leeri, Botia striata, Crossocheilus siamensis, Otocinclus sp., a trenutno su H. herbertaxelrodi, T. heteromorpha, Trihogaster leeri zamijenjeni s Paracheirodon axelrodi.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Razvoj akvarija

Razmišljaš li možda o nekom natjecanju, kako je Renta predložio u temi? Imaš dobar materijal...

Da, razmišljam. Trenutno još malo dorađujem ovaj set-up pa ćemo vidjeti.

 

Znamo svi da u našem hobiju samo mijena stalna jest...Što planiraš s ovim akvarijem, možda  planiraš neke promjene ?

Akvarij stalno prolazi kroz neke promjene. Trenutno razmišljam o diskusima, ali to ćemo još vidjeti.

Image

Image 
Današnji izgled
 

Imaš li još koji hobi osim akvaristike? Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Najveći dio svog slobodnog vremena posvećujem proučavanju biljaka i to najviše drveća i grmlja. Često putujem i volim sve što ima veze s prirodom, a tu me vjerno prati moj pas Bobi.

 

Drveće i grmlje? Naginješ li možda i prema uzgoju Bonsai drveća?

Bilo je to kad sam imao 14 godina i trebali smo za školu napraviti zbirku češera. Tada sam posijao sjemenke iz češera obične smreke (Picea abies) iz kojih mi je niknulo nekoliko biljčica, a dobio sam i knjigu o održavanju bonsaia pa sam odlučio pokušati s time. Odlučio sam napraviti bonsai iz tih malenih smreka, tako da točno mogu znati koliko su stare. Nakon sedam godina njegovanja, orezivanja i pincetiranja, moja ih je mama odlučila posaditi u vrt dok mene nije bilo, a budući da smo udaljeni 100 km, nisam znao što smjera. Od tih nekoliko smrekica danas je ostala još jedna u vrtu i to visine od nekih 50 cm. Tako je završila moja bonsai karijera. Danas me to više toliko i ne privlači. Sada sam trenutno zainteresiran za biljke mesožderke i orhideje pa se možda malo pozabavim time.

 

Imaš li možda kakav prijedlog u vezi sa stranicom ili forumom? (osim češćih osvježavanja, moj grijeh)

Sve mi je super.

 

Zahvaljujem na razgovoru i predstavljanju akvarija - čitamo se na forumu! A svi ostali mogu pročitati temu o akvariju na linku

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=22581.0