Prosinac 2007 - Tompa

ImageOvaj mjesec predstavljamo Tompin biljni akvarij, o kojem bi mogli pričati samo u superlativima, ali da skratimo uvod, pročitajte interview da saznate nešto više o samom akvariju i Tompi!


Reci nam nešto o svome akvariju, dimenzije, flora i fauna, tehnika?

Akvarij je dimenzija 61×33×33. Radi se o modelu Cayman 60 koji je unaprijeđen što se rasvjete tiče pa je u vrijeme slikanja imao tri lampe. Filtrira ga standardni Bluewave 03 koji je stigao u kompletu sa samim akvarijem. Od flore unutra se nalaze Limnophila aromatica, Rotala rotundifolia, Bacopa caroliniana, Cryptocoryne Mi-Oya, Eleocharis acicularis, Hemianthus micranthemoides, Micranthemum umbrosum, Glossostigma elatinoides, Cabomba piauhyensis, Heteranthera zosterifolia te Riccia fluitans i christmasmoss.

Od faune unutra živi mješavina riba koja i nije najsretnije rješenje, ali u biti radi se o malom jatu razbora, rodostomusa i tri para Iriatherina.

Tehnika… što je to?

Image

Otkada si u akvaristici? Pamtimo tvoje početke na AkvarijNet-u i brz akva napredak, ali da li si i prije nego si se učlanio na Forum imao akvarističkog iskustva?

U akvarističkim vodama sam nepunih četiri godine, manje-više. Prije učlanjenja na forum imao sam vrlo malo akvarističkog iskustva koje se uglavnom temeljilo na zlatnim ribama, i to prvenstveno u vrtnom jezercu. Akvarij kojeg gledate nabavio sam pred tri godine i od tada je počelo moje ozbiljnije bavljenje akvaristikom. Pri tome moram napomenuti kako je ovaj forum za mene oduvijek bio neiscrpan izvor podataka, informacija i savjeta. No daleko od toga da se danas smatram ozbiljnim akvaristom.

Image

 Odakle crpiš informacije o uređivanju akvarija?

Ovdje ću pokojem kolegi akvaristu priuštiti razočaranje priznanjem da uređenje smišljam sam. Nezaobilazne instrukcije o slaganju i skladu forme lista ili boje sam letimično pročitao na internetu ili kakvom prospektu, no nikad mi se ništa od toga nije ukorijenilo u trajnije sjećanje.

Imaš li uzora među autorima biljnih aquascapeova?

Ne, nemam.

Koliko vremena tjedno provedeš u uređivanju svojih akvarija?

Održavanje akvarija je kod mene poprilično kampanjski, a ritam određuje i raspoloživo slobodno vrijeme. Ipak, u prosjeku dnevno nastojim odvojiti bar desetak minuta kako bih zadržao neki kontinuitet, pa to u konačnici izađe na otprilike sat vremena tjedno. Kako održavam dva akvarija (uz ovih 75 brinem i o dodatnih 200 litara) ta se računica ponekad i promijeni, ali ono što čovjeka veseli nije teško.

Čime prihranjuješ bilje?

Uz neizostavnu prihranu CO2 preko uradi-sam sustava, do sada sam najzadovoljniji bio Nutrafinovim Plant Gro mikroelementima. Makroelemente dodajem putem kalij-dihidrogen fosfata i kalijevog nitrata.

Čime se inače baviš, koji su ti interesi osim akvaristike?

Uz akvaristiku se silom prilika ali i uz veliko zadovoljstvo zajedno sa svojom obitelji bavim vrtlarstvom što je ujedno i primarni izvor inspiracije za moje postave. Volim čitati, prvenstveno štiva koja se bave popularnom znanošću i to najviše biologijom. Volim i slikati iako na moju veliku, veliku žalost u zadnje vrijeme sve rjeđe, a tu su i nezaobilazni odlasci u kino, bicikliranje…

Što bi mijenjao na Akvarij.net-u kako bi se stranice još poboljšale?

Iskreno, Akvarij.Net je stranica koja je dostigla zavidan standard kvalitete i atraktivnosti. Svakako, mjesta unapređenju uvijek ima, ali ovako na prepad ne znam što bi to moglo biti.

I za kraj, sve najbolje u Novoj godini! Koji su ti akvaristički planovi za 2008-mu?

Puno hvala, uzvraćam istim željama i tebi i svim članovima Akvarij.Neta. Akvaristički planovi za nadolazeću godinu nisu spektakularni, iako već sada tijekom prvog mjeseca planiram krenuti s rekonstrukcijom ovog postava. Bit će tu i nekih sitnijih tehničkih unapređenja ali o tome kad dođe vrijeme. Nakon toga puno toga ovisi o raspoloženju, idejama, mogućnostima… ali uz dva akvarija nikad nije dosadno.

 
Image
 

A o kakvom se aquascape majstoru radi, možete se uvjeriti i na novoj Forum temi u kojoj Tompa predstavlja svoj 200 litarski akvarij, a nalazi se na sljedećem linku:

https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=28139&PN=2&TPN=1

Evo što Tompa ukratko kaže o ovom akvariju...

"200 litara u dimenzijama 90×45×50. U poklopcu je 9×25W, što u konačnici izosi nešto malo manje od 1W/l, a koristi samo aquaglo i plantglo.

Gnojenje je jednom tjedno, ubacujem po 25ml KNO3 i KH2PO4, i 30ml ferropola. Kad potrošim sadašnju zalihu prebacujem se na plant-gro jer sam nekako zadovoljniji tim gnojivom. Podloga je cvjetna zemlja nepoznate marke odstajala tri tjedna u bačvi s vodom. Co2 je iz boce, preko nutrafinovih ljestava, cca 1 mjehurić á sec. "

 Image
 
U svakom slučaju, jedva čekamo najavljene ovogodišnje radove i nove Tompine kreacije!

 

Razgovor vodio: Vedran