Kukuruzna zmija

Lat. ime: Pantherophis guttatus guttatus
Carstvo: Animalija
Koljeno: Chordata
Klasa:  Reptilia
Potodica: Colubridae
Rod: Pantherophis
Vrsta: Pantherophis guttatus guttatus

Prvi naziv joj je bio Elaphe guttata guttata  koju je opisao Linnaeus, 1766. 2002. godine se njezin naziv mjenja u Pantherophis guttatus guttatus koju je opisao Utiger, et al., 2002.
Rasprostranjena je u južnom dijelu Sjeverne Amerike: od New Jerseya do Florida Keys-a  i Texas-a.

Opis

Boja Kukuruznih zmija ovisi o njihovom lokalitetu. Današnji uzgajivači su uzgojili i velik broj različitih morfova.  Najčešče susrećemo zmije koje su naranđaste sa crvenim mrljama na leđima koje su obrubljene crnim linijama. Trbuh im je crno bijeli  i može se opisati kao šahovska ploča.  Različiti morfovi imaju i različite boje i šare. Zmija  najčešće naraste od 90 cm do oko 150 cm.

Ponašanje

Kukuruzna zmija nije otrovna i dosta ju često  nalazimo u teraristici kao ljubimca.  Ona je noćna životinja što znači da će po danu većinu vremena spavati  i sakrivati se, a navečer će se buditi i bit će aktivna. Mirne je naravi, ali ponekad zna i ugristi, ali to  se dešava vrlo rijetko. Ugriz nije opasan. Dovoljno je samo dezinficirati mjesto gdje nas je zmija ugrizla.

Terarij

To je zmija koja živi na tlu, ali je i dobar penjač pa joj tako treba urediti terarij. U prirodi živi u obraslim poljima, borovim šumama i kamenjarima, najčešće se sakriva u  raznim rupama od glodavaca. Terarij bi trebao biti minimalnih dimenzija 90 cm dužine x 60 cm širine x 60 cm visine. Terarij treba tako složiti da ima topli i hladni dio, a to  se postiže žaruljama i podnim grijačima. Prilikom grijanja sa žaruljom treba paziti da se zmija ne opeče na nju pošto je dobar penjač pa žarulju treba zaštititi mrežicom. Topliji dio terarija bi trebao biti zagrijan na oko 30ºC, a hladniji dio oko 22ºC. Isto tako joj  trebamo napraviti dva skrovišta. Jedno skrovište se treba nalaziti u toplijem dijelu terarija, a jedno skrovište u hladnijem dijeliu terarija. Isto je tako veoma  važno da zmija ima posudu sa vodom. Vlaga u terariju treba iznositi oko 60%. Prilikom presvlačenja zmije moramo vlagu povisiti. Vlagu reguliramo prskanjem terarija. Kao podlogu možemo koristit papirnate ručnike, novinski papir, tepih, treset. Terarij za kukuruznu zmiju možemo napraviti od raznih materijala, na primjer iverice, osb ploče, stakla. Kod uređenja terarija trebamo paziti na sigurnost zmije da ne stavljamo u terarij stvari na koje bi se mogla ozlijediti. Ako uzimamo dekoraciju iz prirode treba pripaziti da sa njom ne donesemo u terarij nametnike. Takvu dekoraciju bi bilo poželjno prokuhati ili ispeći u pećnici.

Hrana

Kukuruzna zmija jede kao i većina zmija glodavce i to miševe, štakore i slično.  Kad su mali potrebno im je davati hranu svakih 4-5 dana. Kad porastu dovoljan  im je jedan obrok na tjedan. Veličina plijena ovisi o veličini zmije. Bilo bi poželjno da se zmija hrani izvan terarija ( u nekoj kutiji ) zato  da nas kasnije zmija ne bi zamijenila za obrok i ugrizla i  da ne bi progutala treset, koru zajedno sa plijenom. Poželjno je hranjenje mrtvim plijenom  jer živi plijen može nanijeti zmiji ozljede koje bi mogle biti i opasne po njen život.