Morelia Spilota Harrisoni

Kraljevstvo: Animalia
Razred: Chordata
Red: Squamata
Porodica: Boidae
Rod: Morelia

Morelia Spilota Harrisoni je novoopisana vrsta, koju je 2000. godine opisao australski herpetolog Raymond Hoser (A revision of the australian pythons).

Do 2000. godine vrsta je nosila naziv Morelia Spilota Variegata, koja po sadašnjim podacima nastanjuje samo sjeverni dio Australije, dok novoopisana vrsta Morelia Spilota Harrisoni nastanjuje područja Papue i Nove Gvineje. Razlika između te dvije vrste jasno je vidljiva i u fizičkim karakteristikama (veličina, boja).

Opis

Ovo je najmanja vrsta "carpet" pitona, koja naraste između 120 i 180 cm, pri čemu je najčešća veličina mužjaka oko 130 cm, a ženki između 150 i 160 cm. Životni vijek im je oko 25 godina, iako su dosta česti primjerci koji žive i duže od 30 godina. Vrlo je pitoma vrsta, koja rijetko pokušava ugristi, dosta aktivna.

Držanje

Održavanje je vrlo jednostavno; potrebna im je posuda za vodu, skrovište i grane za penjanje.

Mladi primjerci se mogu držati u manjim terarijima, dok je za veće i odrasle primjerke potreban terarij minimalnih dimenzija 80x50x50 cm. Vlaga u terariju se održava posudom za vodu i vlaženjem terarija jednom tjedno. Prikladna temperatura za ovu podvrstu je od 25-30'C tokom dana. Na toplijem dijelu (hotspot) temperatura može biti do 40'C u dovoljno velikom terariju, a da ostali dio terarija ostaje hladniji. Noćna temperatura bi trebala biti oko 25'C.

Imena koja se još koriste za ovu vrstu su Irian Jaya carpet python, Papuan carpet python.