Nhandu chromatus

ImagePorodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Nhandu
Vrsta: Nhandu chromatus
Engleski naziv: Brazilian Red and White
Zaštićenost: nije zaštićena vrsta prema CITES-u
Rasprostranjenost: Brazil

Terarij:

Nhandu chromatus je vrsta pauka koji živi na tlu pa mu se, prema tome, treba urediti terarij minimalnih dimenzija 35cm širina X 35cm dužina X 30cm visina. Kao podloga koristi se treset ili zemlja za cvijeće koja nije tretirana pesticidima. Budući da su to pauci koji žive na tlu, trebali bi imati desetak centimetara zemlje, ukoliko si žele napraviti sklonište, a za to se mogu koristiti kokosov orah, razne teglice, grane od vinove loze itd. Temperatura u terariju trebala bi biti između 20°C i 28°C. Ova vrsta zahtijeva nešto veći postotak vlage, između 70% i 80%, a održavamo je tako da dio podloge navlažimo. Također, u terarij se obavezno mora postaviti i posudica s vodom.

Image

Karakteristike:

Nhandu chromatus je vrsta koja se dosta često pojavljuje u ovome hobiju. Imaju tamno smeđi abdomen prekriven gustom crvenom dlakom, crne noge preko kojih se protežu bijele linije te sivi karapaks. Rastu vrlo brzo, otprilike do 18 centimetara, a životni vijek im je oko 15 godina.

Temperament:

Vrlo su plašljiva i živčana vrsta pa imaju nizak prag tolerancije te vrlo brzo pokušaju ugristi, ili bacaju iritirajuće dlačice, stoga poslije čišćenja terarija treba obavezno oprati ruke.

Image

Hrana

Ova vrsta, kao i svi ostali pauci, hrani se cvrčcima, skakavcima, žoharima, crvima te mladim miševima (pinki) koji im se mogu dati najviše jednom mjesečno.

Image