Thayeria boehlkei

altIme: Thayeria boehlkei
Sinonimi: Hokejka, Pingvin tetra
Stanište: Amazona (Brazil, Peru)
Veličina: do 7 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 23-28 °C, pH 5.5-8, dGH do 20
Najmanja preporučena veličina akvarija: 80 litara za manje jato

 

 

Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Thayeria

Opis:

Ovo je riba srebrnog tijela s karakterističnom crnom oznakom u obliku hokej palice po kojoj je i dobila ime. Oznaka se proteže do kraja repne peraje i omeđena je zlatno-srebrnim linijama. Donji dio repa je nešto duži od gornjeg. Hokejke karakterizira plivanje pod kutem, glavom prema gore. Pretpostavlja se da je to prilagodba za uspješniji lov na kukce s površine vode. Nema jasnih razlika između mužjaka i ženki osim što ženke mogu imati izbočeniji trbuh.

 

alt

 

Prehrana:

Mikropredator je ali prihvaća svu ponuđenu hranu. Prehrana bi se jednim dijelom trebala sastojati od žive ili smrznute hrane poput daphnia, bloodwormsa i artemije.


Razmnožavanje:

Relativno lako se razmnožava. Kada je spremna za parenje, ženka ima povećan trbuh zbog ikre a mužjak pokazuje izrazito jasne boje. Takav par je potrebno odvojiti u mrijesni akvarij (10-20 litara) s prigušenim svjetlom i mahovinom ili mrežicom na dnu akvarija. Na mrijest potiče kiselija voda i nešto viša temperatura, oko 28 stupnjeva. Ženka može položiti i preko 1000 jajašaca. Mladi se izlegnu nakon 24 sata i potrebno ih je hraniti infuzorijom ili nekom drugom vrlo sitnom hranom.


Komentar:

Hokejke su jatne ribe i najbolje se osjećaju u gusto zasađenom akvariju ili blackwater biotopu. Poželjno je imati nešto plutajućeg bilja. Zbog svoje veličine dobro se nose s većim sustanarima ali bi trebalo izbjegavati velike agresivne ciklide kojima bi bile lak plijen. Iako se u dućanima mogu vidjeti kako plivaju skladno u jatu, u akvariju to ne mora biti slučaj. Ako ih nema dovoljno u jatu i ako im niti jedan sustanar ne predstavlja prijetnju, hokejke se neće držati zajedno. Ponekad mogu biti agresivne jedne prema drugoj ali u slučaju opasnosti će ponovo formirati jato. Nisu agresivne prema drugim stanarima akvarija. Prilično su otporne na lošije uvjete u akvariju stoga se preporučaju početnicima.

 

alt