Pristella maxillaris

Engleski naziv: X-ray fish ili X-ray tetra
Hrvatsko naziv: Pristela tetra
Podrijetlo: Južna Amerika, porječje Amazone
Tip: slatkovodna tropska riba
Parametri vode: temp: 24C – 28°C, pH: 6-8, dH: 2-30
Zahtjevnost: laka za držanje
Životni vijek: oko 5 godina
Temperament: neagresivna i aktivna

Znanstvena klasifikacija

Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Pristella
Vrsta: Pristella maxillaris (A. B. Ulrey, 1894.)
Sinonim: Pristella riddlei

Opis

Prvi ju je opisao Ulrey 1894. g. Pristella maxillaris je mala tropska riba koja naraste do 5 cm, oblik tijela karakterističan je za tetre, no od ostalih tetri razlikuje se po prozirno-srebrnom, odnosno, staklenom tijelu odakle joj i ime x-ray fish/tetra. Ono što ih čini još simpatičnijima i zbog čega vrlo lako «zapinju» za oko su crne mrlje na trbušnim, analnoj i leđnoj peraji presječene bijelo-žutom bojom, a na vrhu čisto bijelom. Karakteristična je i crna točka s obje strane koja se nalazi na gornjoj polovici tijela odmah iza škrga. Repna peraja je obojana blago crvenom bojom. Postoji i albino verzija s rozim mrljama i očima, a naziva se još i Gold Pristella Tetra.

Podrijetlo

U prirodi obitavaju u Južnoj Americi u porječjima Amazone. Može ih se naći u britanskoj Guajani, Venezueli, rijeci Orinoco te obalnim rijekama Brazila. U velikim grupama nastanjuju kako kisele, tako i lužnate vode, uglavnom obalne rijeke i močvare s gustom vegetacijom gdje lakše dođu do crvića, insekata i planktonskih račića kojima se hrane. U Europu ih je prvi put donio 1924.g. W. Eimeke.

Držanje

Pristela tetra je neagresivna, aktivna i vrlo prilagodljiva riba koju je izuzetno lako držati usprkos njenom delikatnom izgledu. Jedna je od riba koju mogu bez poteškoća držati i početnici. Vrlo su otporne na promjene temperature i varijaciju kvalitete vode. Ne zahtijevaju blago kiselu vodu kao većina tetri, a mogu živjeti i u prilično lužnatoj i tvrdoj vodi. Riba je koja preživljava u svim uvjetima. No ipak, kako bi se osjećale ugodno u našem akvariju te pokazale svu svoju dinamičnost poželjno je osigurati im optimalne uvijete. Idealni parametri vode trebali bi se kretati: pH 6-7, dH do 20, a temperatura 25C – 26C uz tjedne izmjene vode od 10% - 20%. Akvarij treba biti od minimalno 40 litara za manje jato, što gušće zasađen biljem i osiguranim mjestom za slobodno plivanje. Preporučljivo je imati tamniju podlogu i jače osvjetljenje kako bi njena boja došla do boljeg izražaja. Najbolje ih je držati u grupama od barem 5 jedinki. Vrlo su zahvalne za držanje u zajedničkom akvariju, ali treba izbjegavati kombinirati ih s većim agresivnim ribama zbog njihove plašljivosti, iako će se i na to prilagoditi. Mogu se držati sa svim ostalim tetrama, rasborama, patuljastim guramijem i živorotkama. Ribe su koje uglavnom popunjavaju sredinu akvarija.

Prehrana

Pristela je po prirodi omnivor. Bez problema prihvaća svu vrstu hrane od listića do žive svježe hrane (crvići, ličinke komaraca). Ipak, sa živom hranom ne treba pretjerivati, najviše dva put tjedno.

Razmnožavanje

Spadaju u ikrašice, a isto kao i držanje, ni njihovo razmnožavanje nije veći problem mada je odgoj malih riba ipak malo zahtjevniji. Mužjaci su manji i tanji od ženke s blago zašiljenijim plivajućim mjehurom i jače izraženim crvenim nijansama repne peraje. Ženke su zaobljenije i u vrijeme mrijesta može se vidjeti ikra u njima. Mrijeste se vrlo često, a mrijest počinje mužjakovim naganjanjem ženke. Tad par treba izdvojiti u mrijesni akvarij koji treba biti od minimalno 20 litara opremljen spužvastim filtrom, raspršivačem i grijačem s blago kiselom i mekšom vodom. Na dno stavimo krupniji šljunak ili mrežicu kako bi ikra bila sigurna od roditelja koji će je rado pojesti. Odmah nakon mrijesta roditelje vraćamo u zajednički akvarij. Ako mrijest ne počne u roku od 2-3 dana možemo ga potaknuti stavljanjem akvarija na sunčevo svjetlo ili promjenom jedne od riba, najbolje mužjaka te hranjenjem živom hranom. Ženka će ispustiti oko 400-500 jajašaca iz kojih će se za 24 sata do 2 dana izleći mlađ. Preventivno možemo staviti neko sredstvo protiv plijesni. Nakon što propliva mlađ hranimo artemijom uz češće izmjene manje količine vode.

{youtube}fRUngHx6GDM{/youtube}