Nematobrycon palmeri

ImageSinonimi : Nematobrycon amphiloxus (Eigenmann & Wilson, 1914), Emperor tetra (eng.), Carska tetra.
Stanište: Dolazi iz područja rijeka San Juan i Altrato u Kolumbiji. Donesena u Europu 1959. godine.
Veličina: U prirodi naraste do 6 cm, a u dobro održavanom akvariju naraste i do 7 cm, što je svrstava u jednu od najvećih riba porodice Characinidae.
Preporučene vrijednosti vode: 20 dGH, 5.0 do 7.5 pH i temperatura 22-29°C.
Sigurna za akvarije s biljem: DA
Najmanja preporučena veličina akvarija: 80 L.

Eigenmann, 1911
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characinidae
Potporodica: Tetragonopterinae
Rod: Nematobrycon

Prehrana: Svejed. U prirodi vjerojatno jede svu hranu koju može staviti usta. Prihvaća sve vrste sitne sušene hrane, najčešće listiće, sušene crviće, granule. Rado će jesti čak i hranu biljnog porijekla. U doba mrijesta rado će pojesti živu hranu i hranu mesnog porijekla.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Tetra sa daleko najatraktivnijim bojama tijela i peraja. Tijelo joj je blago vretenasto, a cjelinu jedino razbija elegantno zaobljen rep. Za razliku od drugih vrsta tetri, razlika u spolovima je više nego očita. Vrlo lako je razlikovati mužjaka od ženke i na sam pogled. Peraje kod oba spola su blago žućkaste boje, krajevi su blago crne boje, dok su prema dijelu koji se spaja s tijelom blago crvenkaste boje. Boja tijela je plavo-sivkasta i preljeva se prema ljubičastim tonovima. Velika tamno crna crta ide od vrha glave prema repu. Boje tijela su svjetlije s gornje strane crte. Leđna i repna peraja kod mužjaka su primjetno duže i izražajnije nego kod ženke. Glavna razlika je u repu, gdje mužjak po sredini repa ima izduženu traku peraje i s tim daje repu izgled trozuba. Očne zjenice kod mužjaka su svijetloplave boje dok su kod ženki crne. Ženka je inače dosta manja i vitkija.

Za mrijest ovih riba potrebno je pripremiti mrijesni akvarij sa vrlo mekom vodom do 6° dGH i 2° kH, blago tretiranu tresetom. Vrijednost pH neka bude oko 7.0, ali ne preko. U akvarij se stavlja jato s jednakim brojem mužjaka i ženki koji će kroz neko vrijeme stvoriti jedan ili više mrijesnih parova. Vrlo lako je odrediti vrijeme kad je mužjak odabrao ženku za mrijest jer postaje agresivan prema drugim mužjacima u akvariju. Nakon formiranja parova potrebno je svaki par odvojiti u zasebni akvarij s približno istim parametrima vode. Zatim, odvojite mužjaka od ženke s nekom pregradom u akvariju i dan - dva hranite ih odvojeno s kvalitetnom hranom (živom hranom). Ovo bi trebalo stvoriti pogodne uvjete za mrijest. Povećajte temperaturu vode na 28°C. U akvarij dodajte plutajuće biljke s sitnijim listovima ( Ceratophyllum demersum) da priguše svijetlost, a na dno također treba staviti neku biljku sitnijeg lista (Vesicularia dubyana) zbog polaganja jajašaca. Mrijest će započeti na nekom skrovitom mjestu i trajati će nekoliko sati. Ženka izbaci oko stotinjak jajašaca. Odmah nakon mrijesta potrebno je maknuti roditelje iz mrijesnog akvarija jer će u protivnom odmah pojesti jajašca. Inkubacija traje 24-48 sati, nakon čega će mlađ proplivati. Mlađ hraniti s sitnom hranom, najbolje artemijom. Potrebno je održavati kvalitetu vode vrlo sličnu uvjetima prilikom mrijesta.

Komentar: Poželite li u svom akvariju ribu iz porodice Characinidae, a da ima vrlo slično ponašanje kao i afrički ciklidi, ova riba je pravi izbor. Preko dana je vrlo aktivna i pliva po svim dijelovima akvarija, ali čim se približite akvariju ili ju nešto uznemiri brzo se skriva u pukotine između stijena, ispod komada drva ili jednostavno između gusto zasađenog bilja. Također je možete naći skrivenu u tamnijim dijelovima akvarija gdje najčešće u paru mirno pliva. Upravo dobro zasađen akvarij, nešto tamnije podloge, s malo prigušenim svijetlom koji odgovara uvjetima rijeka u Kolumbiji idealan je za držanje ove ribe. Preporuča se tretiranje vode tresetom, ali nije od ključnog značaja, jer može podnijeti i tvrđu vodu sve dok se redovito mijenja zbog održavanja kvalitete iste. Ipak, sa druge strane, pod jačim svijetlom dolazi do izražaja sva raskoš boja koju posjeduje na tijelu. Po prirodi ponašanja spada u mirnije ribe i neće napadati druge ribe ni iz kojeg razloga. Potrebito ju je držati u jatima od minimalno 4 - 6 jedinki. Otporna je na većinu poznatih akvarijskih bolesti i vrlo teško podliježe stresu uslijed transporta.

Napomena: Ukoliko dođe do uginuća ribe, to je siguran znak ozbiljnog poremećaja kvalitete vode u akvariju.

 

 

Image
Mužjak
 
Image
Ženka