Gymnocorymbus ternetzi

ImagePoznata i kao: Crna udovica
Stanište: J.Amerika- Amazonsko podrueje
Veličina: 5.5 cm
Parametri vode: 20-26 C, pH: 6 - 8, tvrdoća do 15 dGH
Prehrana: suha i živa hrana, nije izbirljiva

Razlikovanje spolova i uzgoj

ženke su veće i imaju deblje tijelo, mužjaci su manji sa širom analnom perajom. Uzgoj nije kompliciran, u uzgojni akvarij je potrebno staviti javansku mahovinu ili neku sitnolisnu biljku i roditelje nakon mrijesta obavezno maknuti jer jedu jaja.

Komentar

Jako zahvalna riba za početnike, nezahtijevna što se parametara vode tiče i miroljubiva. Jato mladih udovica je jako lijepi prizor u svakom akvariju,pogotovo dobro zasađenom.Nedostatci ovih riba su veličina odraslih jedinki i činjenica da sa vremenom i odrastanjem gube i boju, pa se iz crnih pretvaraju u sive udovice. Neki vlasnici su također primijetili da stariji primjerci ponekad grickaju peraje ribama velikih peraja (bete, skalari), a također izbjegavaju stavljati malene neonke sa velikim udovicama...
Velika riba jede malu...tako bar kažu. Lagan uzgoj je za posljedicu imao i pojavu albino i dugoperajnih varijanti udovica.

Napomena

Albino varijanta ove ribe se dosta često može pronaći obojana u plavo, ružičasto, zeleno... Praksa bojanja ovih riba uključuje namakanje u otopinu koja ima rastvara zaštitnu sluznicu, bojanja kistom ili umakanje u boju, te nakon toga namakanje u drugu otopinu koja im iritira kožu da im se ponovno stvori zaštitna sluznica...Naravno to ostavlja posljedice na zdravlje ribe, tako da ako i ne ugine odmah, kraće živi od normalne ribe. Kupovina ovakvih riba bi trebala biti bojkotirana , a prodavači koji drže obojene ribe upozoreni jer ih većina ne zna kakvim postupkom se ribe farbaju.

 

Image

Image