Kako prepoznati "pravog"sijamca

ImagePonukan čestim upitima na forumu, vezano uz identifikaciju ovih sličnih riba, odlučio sam napisati ovaj jednostavan članak koji će olakšati prepoznavanje. Ideju sam dobio na nekoliko stranih web stranica, gdje je sve potanko objašnjeno. Naravno, kako sam prilično obziran što se tiče autorskih prava, da ne koristim tuđe slike, zadatak za crtanje skice je dobila moja šogorica. Ipak jedna slika govori više od 1000 rječi.
Riječ je o ribama koje ljudi vrlo lako zamjenjuju, iako su razlike među njima vrlo izražene.Sijamac kao najtraženiji i najbolji algojed od gore navedenih, se od ostalih razlikuje po crnoj traci koja ima nazubljene rubove cjelom dužinom, i završava do kraja repa. Na repu trebamo obratiti pažnju da se crna traka lagano konusno sužava prema kraju repa. Završeci repa idu u špic. Izraženu svijetlu traku iznad bočne crne nema, iako se kod odraslijih primjeraka može vidjeti i svijetliji dio, to ne izgleda kao kod ostale dvije vrste gdje je svijetla traka baš izražena. Sve peraje su mu izrazito prozirne. Također ima malo izduženije tjelo od ostalih.

Image
Slika: kreso09


Flying fox, također vrlo dobar algojed, (ali neće jesti crnu čupavu algu, za razliku od sijamca) razlikuje se malo kraćom glavom od sijamca, i perajama koje su tamne na početku, a na rubovima bijele. Također, crna crta mu se proteže do kraja repa, ali za razliku od sijamca, ne ide konusno nego ravno. Ima izraženu svijetlu (ponekad zlatne boje) traku iznad crne bočne trake. Ima malo zaobljene završetke repa.

Image
Slika: puzz


Lažnog sijamca je lako identificirati, a najlakše po crnoj bočnoj traci koja završava na početku repa, i ne proteže se preko repa kao kod gornje dvije vrste. Peraje su mu žućkaste. Ima izraženu svijetlu traku iznad crne bočne trake. Malo je zdepastiji od ostale dvije vrste. U starijoj litaraturi pojavljuje pod nazivom sijamca, ali radi se o grešci. Iako je ihtiološki obrađen davne 1931 pod nazivom Garra taeniata, vjeruje se da ova riba pripada genusu Epalzeorhynchus.

Image
Slika: irusnjak

Sijamac

Flying fox

Lažni sijamac

Rubovi crne bočne trake

Cik-cak

Ravno

Ravno

Završetak crne trake

Do kraja repa – konusno na repu

Do kraja repa – ravno na repu

Do početka repa

Svijetla bočna traka iznad crne

Nema

Ima

(ponekad zlatne boje)

Ima

Peraje (dorsalne i analne)

Sve peraje su prozirne

Tamne, sa svijetlim krajevima

Sve paraje su žućkaste

Brkovi

1 par

2 para

2 para

Image