Riječ-dvije o imenima

ImageIako će u ovom članku biti priče o imenima Malawi ciklida, on se slobodno može primjeniti i za ostale ribe, jer ipak je sve to urađeno na sličan način.Pa "ime"... Tko nema imena taj je bezimen, a ciklidi definitivno imaju imena, no da bi ova priča lijepo tekla, prvo ću opisati kako sam se ja "sukobio" sa imenima.Kad sam dobio prve ciklide,naravno zvao ih ...kako drugačije nego po boji. Da, u početku su kod mene u akvariju plivali:žuti,smeđi, narančasti, plavi, plavi sa štrafnama -ciklidi.
Vjerovali ili ne, ukućani su svi znali o kojem ciklidu je riječ, dakle po tom pitanju nazivanje ciklida po boji sasvim je zadovaljajuće. ?Međutim, posjetom Internet stranicama posvećenim ribama ili ciklidima, uvidio sam da ja sa svojim poznavanjem ciklida po boji neću daleko dogurati, jer i kad bih napisao, naprimjer : „Plavi mi se ciklid mrijesti“, osim mene ne bi nitko znao o kojem je ciklidu riječ. Naravno trebalo je pribaviti literaturu i polako se naučiti imenima, što je bilo teško, a prvi ciklid čije sam latinsko ime upamtio bio je baš „žuti ciklid“ ili ti Labidochromis caeruleus. I nekako ohrabren tim činom i samouvjerenjem o poznavanju latinskih imena, čitao sam neki američki sajt, kad ono tamo sva neka čudna, meni dotad nepoznata imena:Electric yellow,Rusty,Zebra,i ja opet na nultoj točki. Naravno upornim učenjem i to sam skužio.I sad vi zamislite nekog mladog nadobudnog akvaristu, koji ima samo jednu želju, a to je imati Malawi ciklide, pa napiše par vrsta na latinskom , ode u dućan, kad ga tamo čekaju možda pravi ciklidi ali koji imaju neka svoja trgovačka imena!! Naravno da je akvarist u tom slučaju stavljen na teške muke.


I zbog nekog lakšeg (a danas je već puno lakše) uvoda i poznavanja tih imena, sam i napisao ovaj članak.
Imena ciklida se obično dijele na :
• naučna
• radna
• trgovačka
• lokalna
Pa najbolje da krenemo po redu:


Naučno ime ili ihtiološko ime daje ihtiolog kad opiše neku novu vrstu.To je ime jako lako prepoznatljivo i upečatljivo jer ime roda (genusa) je napisano sa početnim velikim slovom, a ime vrste malim. Za bolju orijentiranost evo i primjera : Labeotropheus trewavasae. Obično ime ciklida obilježava nekog velikog ihtiologa (kao u primjeru- dr. Trewavas) , nekog promotora tih ciklida, uzgajivača, donatora ili pak neka njihova posebnost.


Radno ime - taj termin ja koristim i njime obično obilježavam ciklide koji su još ihtiološki neobradjeni. Tu je značajan pokazatelj riječ sp, koja znači species (vrsta). Obično tu možemo govoriti o dvije linije tog imenovanja.
• prva linija nam ukazuje da je neki ciklid jako sličan rodu, ima sve karakteristike koji su značajne za neki rod, no sam ciklid još nije opisan, primjerice:Pseudotropheus sp.Kingsizei
• druga linija je već uža, pa nam označava neopisanog ciklida, koji ima sve karakteristike neke vrste, a opet ga se ne može baš točno staviti u tu vrstu. Možda su najpoznatiji po tom pitanju ciklidi tzv. Elongatus kompleksa, primjerice Pseudotropheus elongatus sp.Chewere


Imena koje stoje iza sp. su najčešće imena mjesta pronalaska ciklida, boja, ponašanje, oblik tijela ili imaju ime po roniocu ili ribaru koji ih je prvi ulovio.No kad su radna imena u pitanju treba spomenuti da se kod nekih vrsta, mada jako rijetko, nađe i slovo cf , ta riječ znači confer i u prevodu sa latinskog znači "usporediti,usporedljiv". Ta se terminologija upotrebljava kod opisanih ciklida, ali su recimo, kasnija istraživanja pokazala,da je ciklid sličan nekoj drugoj ili pak trećoj vrsti, zavisno od nalazišta tog ciklida. Primjer za to je Malawi ciklid : Protomelas cf.virgatus.

Trgovačko ime- tu mašta puno radi i kad se samo pogleda koji američki sajt o ciklidima zna se da kod tih imena nema granice.Ustvari to je i donekle razumljivo, jer neka maštovita imena i primamljuju akvariste da kupe te ciklide. Možete se nagledati imena poput : Rusty, Sunshine Maleri, Blue Royal, Red empress, Eye bitter i još puno drugih koji se znaju pronaći i u HR radnjama. Naravno ta imena su po mom mišljenju i zavaravajuća i baš nisu neki svijetli primjer.

Lokalno ime je ime koje se upotrebljava u nekoj uskoj sredini, možda u nekoj zemlji, nekoj pokrajini ili pak gradu. To je ime obično poznato uskom krugu akvarista i nema, gledano šire, neke težine, a lijep primjer je recimo SR ime za A.nigrofasciatusa - Robijaš. No kakvo je god, nekim uskim sredinama je i to dovoljno da znaju o kojem ciklidu je riječ.Imena ciklida, te poznavanje latinskih imena su dio ciklid kulture i poznavanje istih podiže ciklidistiku na neki viši nivo.Ujedno sa poznavanjem imena akvarist može ravnopravno sudjelovati u diskusijama i na drugim govornim područjima, što obogaćuje akvaristu i tako mu nudi i razmjenu mišljenja sa ciklidašima iz drugih zemlja. Ipak ciklidistika udružuje ljude, no da bi to stvarno bilo kako treba moramo znati i imena.Neka vas ovaj mali članak potakne da, ako već ne znate imena svojih ciklida, sad počnete učiti, jer ipak ljepše zvuči Maylandia estherae, nego „narančasti ciklid“.