Cyphotilapia frontosa

ImageStanište: jezero Tanganyika
Veličina: do 33 cm
Parametri vode: Tvrda i alkalna: pH 7.6-9.0, GH 12-18, KH 14-20, temp.23-26oC
Prehrana : Istraživanja Belgijskog znanstvenika Poll-a 1956 g., pokazala su da se Cyphotilapia frontosa u prirodi hrani s malim ribama, pretežno s Cyprichromisima. Dugo se nije znalo kako frontose uspijevaju doći do manjeg i bržeg plijena s obzirom da su one velike, spore i često letargične ribe dok Konings&Dieckhoff (1992) nisu došli do zaključka da se taj lov obavlja u zoru jer se frontose bude prije drugih riba.U akvariju prihvaća sve vrste hrane, ali naglasak mora biti na proteinskoj bazi.Razlikovanje spolova i uzgoj:
Mužjaci bi trebali imati veću grbu na glavi, imati duže peraje i biti veći i robusniji od ženki, ali to nije uvijek tako. Sa sigurnošću odrediti spol frontosama nije moguće bez vađenja ribe iz akvarija i pregleda genitalne papile.
Cyphotilapia frontose se razmnožavaju otvorenom poligamijom i ne formiraju se u parove. Tipične su ustonoše. Parenje počinje tako da mužjak u pijesku napravi rupu u koju položi sjeme, tada dolazi ženka i polaže jaja. Nakon toga ženka skuplja oplođena jajašca u usta. Proces se ponavalja više puta. Nakon završenog parenja, ženka odlazi u zaklon. Ribice se iz jajašaca u ustima izliježu nakon 3 – 4 dana. Ženka ih zadržava u ustima do maksimalno 5 tjedana. Kada ih ženka ispusti mladi su veliki otprilike 1–1,5 cm. i potrebno ih je odvojiti u zaseban akvarij, da ne bi postali plijen roditelja.

Komentar: Ova vrsta živi u velikim jatima na dubini od 10 do 60 metara na rubovima kamenitog područja koja su okružena pijeskom. Cyphotilapia frontosa je prozvana kraljicom jezera Tanganyika zbog svoje ljepote i gracioznosti. Cypho (grčki) – grba, Tilapia (na lokalnom jeziku) – riba, Frontosa (latinski) sa velikim čelom. Grba i peraje im sve više rastu s starenjem. Žive 10-15 godina. Grba im nije nista drugo nego nakupina masti kroz koju po sredini prolazi hrskavica koja svojim rastom povećava grbu.

Prema staroj podjeli porodica Cyphotilapia je imala samo jednu vrstu i to frontosu. Postoje više varijanti frontosa, fontose s 7 poprečnih crta (Kigoma) te frontose s 6 poprečnih crta (najrasprostranjenija Burundi, Zaire, Mpimbwe, Ikola, Bismark, Samazi, Kavala i ostale).
Po novoj podjeli u porodici Cyphotilapia postoje tri vrste i to: frontosa, gibberosa i C. Sp «North». U vrstu frontosa spada samo Kigoma, u vrstu gibberosa spadaju Mpimbwe, Ikola, Bismark, Samazi i ostale, a u C. Sp «North» spadaju Burundi, Kavala i Karilani.
Cyphotilapie frontose su velike ribe i zahtijevaju veliki akvarij. Najbolje se osjećaju u akvarijima većim od 700l iako se mogu uspješno držati i u akvarijima od min. 150cm dužine i zapremine 400l. Nije poželjno pretrpavati akvarij s frontozama jer tada postaju agresivne i ubijaju jedna drugu zbog teritorija. U akvariju od 400l bi trebalo maksimalno držati 1-2 mužjaka i 4-5 ženki. Akvarij je potrebno urediti sa kamenjem naslaganim tako da tvore puno špilja, prolaza i skloništa. Kod slaganja se treba paziti na stabilnost kamenja, jer su frontose velike ribe pa postoji mogućnost urušavanja kamenja i oštećenja akvarija. Može se staviti tanki stiropor ispod kamenja radi amortiziranja potencijalnog pada kamenja. Pijesak bi trebao biti sitnije granulacije 1-2 mm jer frontose stalno s donjom usnom ruju po pijesku tražeći hranu. U principu u njihov akvarij ne idu biljke ali ako baš želimo možemo staviti valisneriju i anubiase. Moramo ih dobro pričvrstiti jer ih frontose svojim kretanjem mogu lako iščupati. Vrlo je bitno da voda u akvariju bude čista radi zdravlja frontosa. Redovite djelomične promjene vode su preporučljive, ali pripazite da je temperatura vode približno ista onoj u akvariju.
Frontose su vrlo mirne i neagresivne ribe (čak i plašljive) pa treba paziti da za njihove sustanare ne stavimo neke preagresivne vrste ciklida.
Njihovi idealni sustanari bi bili Lepidiolamprologusi (attenuatus, elongatus, kendalli, nkambae) ili neki od većih Neolamprologusa (fasciatus, furcifer, modestus, mondabu...).


Zaključak: Postoje dva načina da oformite svoje jato frontosa, ako imate novaca, a nemate strpljenja ili ako nemate novaca, a imate strpljenja. To kažem zato jer je uvijek pitanje da li kupiti mlade ribe i čekati da spolno sazriju ili kupiti već odrasle ribe. Kod odraslih riba je problem što se kod nas vrlo teško mogu nabavit i što su dosta skupe, dok je kod malih problem što frontose spolno sazrijevaju tek kroz 3 – 4 godine.
Ako imate veliki akvarij Cyphotilapie frontosa je po meni jedna od najfascinantnijih riba koje možete staviti u njega. Lijepo im ga sredite, dobro i raznovrsno ih hranite, održavajte kvalitetu vode, budite strpljivi i vaš trud će biti nagrađen od strane ovih divnih riba.

Image

Image

Image