Izrada stalka za akvarij

ImageKupiti gotov ili napraviti po svom guštu? Naravno, uz malo umijeća sa bušilicom može se napraviti stalak baš kakav Vam treba... i što je najvažnije... duplo jeftiniji! Pošto sam trenutno u fazi slaganja jednog 200 litraša, a ni bravarija ni stolarija mi nisu strane, dugo sam se razmišljao od čega napraviti (metalni ili drveni) stalak. Htio sam da mi se uklopi sa namještajem, a tu nikako ne bi odgovarao neki metalni stalak. Odluka je pala, ide se na drveni.

Kao prvo, treba odabrati dimenzije i izgled stalka. Većina tvorničkih stalaka je visoka 72cm šta bi u neku ruku bila idealna visina jer u tom slučaju prilikom sjedenja u fotelji gledate u sredinu akvarija (uzmimo da je prosjećna visina akvarija 45cm). Meni je više odgovarao niži stalak, no opet nisam smio ići prenisko radi dimenzija vanjskog filtera kojem je predviđeno mjesto u stalku.

 Image

Dimenzije akvarija su 100x45x45 i ja sam odlučio napraviti stalak dimenzija 101x46x64cm (dužina x širina x visina). Nakon šta sam malo prosurfao internetom i pogledao desetke slika, odlučio sam šta bi za moje potrebe bilo najbolje i tada se bacio u izradu nacrta stalka, što je rezultiralo slijedećim:

Image

Kao prvo, treba odabrati dimenzije i izgled stalka. Večna tvorničkih stalaka je visoka 72cm šta bi u neku ruku bila idealna visina jer u tom slučaju prilikom sjedenja u fotelji gledate u sredinu akvarija (uzmimo da je prosječna akvarija visina 45cm).
No meni je više odgovarao niži stalak, no opet nisam smio ići prenisko radi dimenzija vanjskog filtera kojem je predviđeno mjesto u stalku.


Image


Dimenzije akvarija su 100x45x45 i ja sam odlučio napraviti stalak dimenzija 101x46x64cm (dužina x širina x visina)
Nakon šta sam malo prosurfao internetom i pogledao desetke slika, odlučio sam šta bi za moje potrebe bilo najbolje.


Tada sam se bacio u izradu nacrta stalka, i dobio sam ove skice...

Image

Eto, tako sam ja to zamislio.
Da skratim muke stolaru, izvukao sam mu sve dimenzije potrebnih dasaka iako većina stolara to ne traži.

Image

Faza 3;
Zove stolar, kaže sve je ispiljeno i izkantirano, te slobodno možete doći podiguti materijal.

Image

Eto kako to uzgleda kada stigne doma, i iako sam ja mjere dao u milimetrima, stolara to nije baš previše sekiralo, tako da su odstupanja nekih pozicija bile i milimetar veće pa mi je srednja polica na silu ušla između srednih nosivih


Nakon pola sata vremena počinju se nadzirati prvi oblici budućeg stalka.

Image

Nakon još pola sata posla....


Image

Image

Image

a sam odlučio sve spojeve dobrano natopiti sa drvofiksom (ljepilom) i dodatno sve dobrano stegnuti sa vijcima (zlu ne trebalo).

Osim šta ljepilo služi da bi pojačalo spoj između stranica, ono popuni ivericu tako da vlaga ne može prodrijeti u unutrašnjost daske i tako spriječava mogućnost da se daska napije vode i počne propadati.
Prilikom zavidavanja vijaka, višak ljepila izađe na spoju.....

Image

... i potrebno ga je obrisati u roku od 20-tak minuta (dok se ne stvrdne)
Pri kraju posla shvaćam da nisam kupio brtvele za vrata i da mi je slolar dao jednu dasku manje (pozadinu za srednji dio ), no za prvu ruku sam prislonio

Image

vrata da vidim kako to zgleda u konačnici

Image

Nakon posjeta stolaru rekao bih da sam konačno nabavio sve..pa se upustih u slaganje ostatka ormarića.

Image

Slikano prilikom bušenja rupa za brtvele

Image

I montaža dotičnih...

i to bi na kraju izgledalo ovako

I to bi bilo to šta se tiće drvenih radova sa stalkom.

Image

Jedini savjet je da to ne radite u kuhinji kao ja (želite li mir u kući), no pošto je kiša neumorno padala balkon je bio poplavljen tako da je ovo bilo jedino mjesto koje se može lagano pomesti

Sada su na red došle nogice za stalak. Nogice su dobrodošle zbog toga da se cijeli stalak malo digne od poda jer bi inaće možebitnu vodu koja bi nam s vremenom mogla pokapapati mogao upijati stalak.

  Image

I to bi u konačnici izgledalo ovako

Image

Za kraj malo o cijenama:

Stolar (rezanje na mjeru + kantiranje nekih rubova) = 378kn
Brtvele (šarke) 4x10kn = 40kn
Vijci (xy komada) = 20tak kn
Ručke 2x15kn = 30kn
Nogice (8kom) = 4kn za dvije kave tokarima u firmi
---------------------------------------
ukupno manje od 500kn