Caridina japonica

ImageUobičajno ime: Amano shrimp,
Veličina: do 5 cmm
Vrijednosti vode: Temp.: 24-28°C, pH 6-8, GH 1-15
Porijeklo: Japan


Kratka anegdota o Caridini japonici


Vrijeme je prolazilo, ali kozice nisu stizale. I onda, kada je glavni lik ove priče već zaboravio na svoju narudžbu, dobio ja obavijest da ga sedam vrsta kozica čeka u trgovini akvarijskih riba. Svaku je vrstu stavio u zaseban testni akvarij i započeo promatranje. Za jednu je vrstu shvatio da ima pre jake štipaljke kojima može ozlijediti ribu, druga je vrsta bila izrazito osjetljiva na temperaturne promjene itd. Tek se jedna vrsta izdvojila po svojim pozitivnim karakteristikama, te je na testu osvojila čistu desetku. Oduševljen viđenim, dotični gospodin je odjurio do dućana iz kojeg je kozice i dobio, te je od prodavača naručio nekoliko tisuća primjeraka te vrste. Iako je prodavač bio prilično skeptičan, nevoljko je pristao na nagodbu. I nije pogriješio. U čast gospodinu koji je ovu vrstu slatkovodne kozice učinio poznatom, ona se popularno naziva Amano shrimp, ili znanstveno Caridina japonica. Tko je glavni akter u ovoj priči, mislim da je jasno.......naravno, Takashi Amano.

Image

Eto, i tako je Caridina japonica ušla u svijet akvaristike. Što se samog držanja ove vrste tiče, problema ne bi smjelo biti. Optimalni parametri vode za ovog beskralježnjaka koji naraste do 5 cm su sljedeći: pH 6-8, GH 1-15, temp. 24-28°C. S obzirom da se radi o vrlo prilagodljivom organizmu, ove vrijednosti ne treba pre doslovno shvaćati. Osim što predstavlja odličnog čistaća algi, C. japonica je svakako i dobrodošlo vizualno osvježenje za svaki akvarij. Inače, razmnožavanje je teško i zahtijeva preseljenje izleženih larvi u boćatu , pa i slanu vodu, te vraćanje u slatku kada larve narastu u „mini-kozice“, što poprilično otežava uzgoj . Napomenimo još da za ovog algara vrijede slična pravila kao i za sve ostale: ukoliko će na raspolaganju neprestano imati velike količine hrane za ribe, alge ih neće pretjerano zanimati.
I za kraj jedno upozorenje; ove, kao i sve druge slatkovodne kozice, predstavljaju odličnu živu hranu za sve ribe koje imaju dovoljno velika usta ;-)
Takashi Amano i dalje živi u uvjerenju da je pronašao apsolutnog žderača algi. Da li je ili nije u pravu, provjerite sami....