Kombiniranje bilja u akvariju

ImageFLORASCAPING ili kombiniranje bilja u akvariju - kad se već odlučimo za bilje koje je kompatibilno (treba mu slična količina svjetla, slično je po zahtjevima za CO2, ne oduzima jedno drugom hranu), to bilje treba rasporediti po akvariju tako da izgleda lijepo. Nije dovoljno uzeti biljke i posaditi ih u podlogu gdje za njih ima mjesta. Bilje raspoređujemo po visini, bojama, obliku listova, zahtjevima za svjetlost. Svakoj biljci treba osigurati dovoljno prostora da pohvata svjetlost lampi (trebamo znati širinu odrasle biljke) i to je prvi preduvjet za sađenje. Staro pravilo o visini biljke i njenom smještaju u prvi, srednji ili stražnji plan ne treba posebno obrazlagati. Ali, ono što treba za florascaping jest ozbiljno planiranje aquascapea.


Oblik listova biljke može biti vrlo zanimljiv u florascapingu. Biljke mogu imati sabljaste, srcolike, okrugle, igličaste, velike, srednje, male, mesnate, nježne i svakojake druge oblike i kvalitete lišća. Osnovno je pravilo u florascapingu da oblik, veličina i boja lista može utjecati na sveukupni dojam o aquascapingu. Savjete tipa: kombinirati veće i manje listove, stavljati u kontrast boje listova, suprotstavljati listove oštrih obrisa s onima blagih, itd. valja poslušati. Isto tako vrijedi i pravilo: ne pretjerivati s količinom biljnih vrsta, bilje ne prepustiti samo sebi, jer «prirodna džungla» rijetko kada izgleda dobro u akvariju. Akvariji s kultiviranim biljem puno su ljepši od onih koji su prepušteni nekontroliranom bujanju biljki.

Bilje s manjim listovima čini akvarij prividno većim, bilje s velikim listovima prividno smanjuje veličinu akvarija (isto vrijedi za ribe). U akvarijima višim od 50 cm i dužim od 150 cm svo bilje je moguće uklopiti – bez obzira na veličinu. Mi smo u svoj mali akvarij (100x40x40) stavili samo jedan Echinodorus ozelot sa širokim i velikim lišćem i taj dosta prividno smanjuje prostor koji smo aquascapirali. Zato pokušavamo razmnožiti bilje sa sitnim lišćem (Ludwigia repens, Sagitaria subulata, Cabomba furcuata i caroliniana) kako bismo dobili dojam da je akvarij veći. Kombinirajući desetak različitih vrsta biljaka postigli smo dosta dinamičnosti u florascapingu – zanimljive kombinacije boja, veličina i oblika bilja. Neki više vole dvije-tri biljne vrste u svojem akvariju i to je opet stvar ukusa ili zacrtanih planova. Naravno da biljna vrsta lijepo dolazi do izražaja kad je razmnožena na većem području akvarija. I to treba uzeti u obzir kod florascapinga.

Posebno su zanimljive biljke koje nisu zelene, nego crvene boje, ili narančaste pa i smeđe – one se fino mogu iskoristiti za kontrastiranje. Pogotovo su zanimljive biljke koje su dvobojne (Ludwigia repens je s gornje strane lista zelena, a s donje crvena, Cryptocorine wendtii brown je s gornje strane smeđa, s donje ružičasta, Cabomba furcuata kombinira čitav niz nijansi, Echinodorus ozelot po sebi ima crvenkaste točkice). One svojim atraktivnim izgledom daju posebni «štih» u florascapingu.

Evo nekoliko naših biljčica:

 
Sabljaste Hygrophila corymbosa i Ludwigia glandulosa, i širokolisni Echinodorus ozelot u opreci:

Image

Ludwigia repens s malenim listovima prividno povećava akvarij, a različitom bojom gornje i donje strane listova unosi dodatnu tenziju:

Image

Cryptocorina wendtii brown svojim smeđim sabljastim fino naboranim listovima opreka je kričavom i savršeno ravnom sabljastom lišću Hygrophile corymbose:

Image

Ceratophylum demersum (tvrdi rogolist) je u opreci sa svim bilje po izgledu lišća: iako izgleda nježno, to je vrlo otporna biljka:

Image


NAPREDNIJE AQUASCAPIRANJE

Ovo je samo za naprednije akvariste koji već dobro poznaju tajne bilja, održavanja akvarija i riba, koji su slagali već nekoliko setupova.

Pozadina se može izrađivati od stiropora i epoksi smole, gline i raznih drugih materijala. Posebno su zanimljive stijene koje su bojom i teksturom uklopljene u ostatak «kamenog» dijela akvarija. Vrlo su zanimljive stijene kojima se tekstura kreće pod kutem od oko 60 – 70 stupnjeva.

Terase se izrađuju tako da se podloga «podiže» na nekim mjestima (u srednjem i stražnjem dijelu akvarija) pomoću barijera koje se izrađuju od plastike ili stakla, a podupiru kamenjem ili panjevima ili se jednostavno staklene barijere za terase silikonom zalijepe za dno akvarija.

Izrada velikih stijena od pravog kamenja ljepljenjem silikonom, sa spiljama za skrivanje riba izvrstan je način za aquascapiranje akvarija koji nisu biljni. Za ovakvo što treba imati deblje dno akvarija po mogućnosti od kaljenog stakla.

Napredniji akvaristi imaju niz vlastitih tehničkih rješenja za scaping kojim mogu postići začudne efekte. Neke od svojih tajni ne žele otkriti svima već prepuštaju nama amaterima da se snađemo kako znamo.
 

MAŠTA, INVENCIJA I NOVO U UREĐENJU AKVARIJA

Najvažniji faktor u aquascapingu. Neki bi rekli da je akvaristika umjetnost, no ne bismo se baš s time složili. Ima elemenata umjetnosti u akvaristici, ali ona umjetnost nije. Možda uporaba mašte ljude navodi da pomisle da je akvaristika umjetnost. Kako je mašta neograničena tako se slobodno upotrebljava i u akvaristici. Sve je to OK dok god ta mašta nije nešto zbog čega pate životinje.

Naravno, ono najvrednije u uređenju akvarija je nova ideja, nešto posebno, drukčije od drugih uređenja.


FAKTORI IZNENAĐENJA U AQUASCAPINGU

Bilje – često ne raste onako kako smo zamislili – možda je prebujno ili prekržljavo, može ga napasti neka bolest; svaki disbalans u akvariju može poremetiti planove s biljem.

Ribe – desi se da se ribe ne uklope u aquascaping ako nismo dobro razmislili o vrsti koju želimo imati u akvariju, desi se da ribe počnu uništavati bilje, raskopavati dno, premještati kamenje.

Ostalo – puževi, alge, mutna voda.


JOŠ DVA PRIMJERA ZA AQUASCAPING:


Image

Image

Image

Image