Ecsenius midas

ImageIme: Grčki- exenios, -os, -on = nekontroliran, neumjeren, Midas- mitološki kralj Phrygie koji je sve stvari koje bi dotaknuo pretvarao u zlato.
Sinonimi : Midina babica, Zlatna babica (hrv.), Midas Lyretail Blenny, Persian Blenny (eng.)
Porijeklo : Indo-pacifik, Crveno more

Parametri vode : 24-28 C , sg 1.022-1.027; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 120L
Sigurna za akvarije sa koraljima: Da
Veličina: do 10 cm.
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Blenniidae
Rod: Ecsenius
Starck, 1969

Prehrana

Omnivor (svejed). Sa hranjenjem ne bi smjelo biti problema jer uglavnom prihvaća svu hranu, ali poželjno je da bude što raznovrsnija.

Komentar

Držanje ove zanimljive i zabavne ribe u akvariju nije problematično. Radi se o otpornoj, aktivnoj, ali i mirnoj ribi, kojoj ne smetaju niti živahniji susjedi i koja je u najvećem broju slučajeva prva u redu za hranjenje. U nekim slučajevima zna biti malo teritorijalna, posebno prema manjim ribama poput nekih gobija, ali to je vjerojatno posljedica pomanjkanja prostora ili prevelike populacije riba u akvariju. Ukoliko ne pretjerujemo sa količinom riba u odgovarajuće velikom akvariju, te ukoliko svim ribama osiguramo dovoljno zaklona i teritorija, do ovih problema ne bi trebalo dolaziti. Prekrasne je zlatne boje koja se ponekad mijenja, ovisno o raspoloženju ili stresu, a njihove plave oči i izdužene repne peraje ( oblik lire – odatle i jedan od engleskih sinonima) samo doprinose atraktivnosti ove ribe. Voli se zavlačiti u rupe u živom kamenju, odakle «nadgleda» okolinu. Sama ta činjenica bi mogla biti problematična ukoliko je želite uloviti radi premještanja u drugi akvarij, ali to također može i olakšati lov, ako joj je omiljena rupa u nekom manjem kamenu . Iz svoje rupe izlijeće u kratke obilaske, ali dosta često pliva, karakteristično uvijajući tijelo, i u srednjim dijelovima akvarija.

U svakom slučaju, ovo je riba koju bih preporučio za svaki morski akvarij veći od 120 litara, jer osim što je zanimljiva i atraktivna, za naše uvjete ima i još dvije odlične karakteristike – lako se nabavlja i nije skupa.

Napomena

Riba iz porodica babica (Blennidae) nemaju ljuske. Ta ih činjenica čini osjetljivima prema toksičnom djelovanju mnogih lijekova, osobito onih na bazi bakra.

Porodica Blenniidae ima veliki broj rodova i vrsta i raširena je u svim morima svijeta. Radi se većinom o malenim ribama, a tropske vrste su često i lijepo šareno obojene (pa i neke mediteranske). Što se prehrane tiče pokrivena je cijela paleta, od čistih mesojeda do čistih biljojeda.

Ugroženost

Nije na IUCN Crvenoj listi

Image

Image

Fotografije: Vedran Čunčić