Cryptocentrus leptocephalus

ImageEngleski : Watchman goby, Spotted goby
Stanište : Indo- Pacifik , Crveno more, Perzijski zaljev
Temperatura : 25-28 C
Kvaliteta vode : sg 1.020-1.025; pH 8.1-8.4; dKH 8-12
Siguran za akvarije s koraljima: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 120 L
Bleeker 1876

 Jako lijep i često dostupan gobi (bar za naše pojmove) koji naraste dosta velik (do 12 cm) , ali s vremenom zna postati agresivan prema drugim ribama dna, pa je preporučljivo izbjegavati manje i mirnije gobije u akvariju. Ne pliva puno po akvariju , te se uglavnom zadržava u blizini zaklona, odakle «promatra» događaje u akvariju ( odatle i eng. naziv Watchman goby) oslanjajući se na posebno oblikovane prsne peraje koje čine svojevrsni stalak na koji se riba oslanja. Ovo je otporna, nezahtjevna i zanimljiva  riba i svakako se preporuča početnicima.
 
Posebna zanimljivost u akvariju bi mogla biti simbioza sa račićem iz roda Alpheus, porodice Alpheidae, koji ostvaraju simbiotske veze sa gobijima Amblyeleotris, Cryptocentrus, Ctenogobiops, Istigobius i Stonogobiops . Ovo je u akvariju moguće promatrati ukoliko imate dubok sloj pijeska, u kojem će račić iskopati brlog kojeg će dijeliti sa gobijem, a riba će zauzvrat ovom skoro slijepom beskralješnjaku signalizirati približavanje opasnosti. Račić se za komunikaciju sa gobijem služi svojim antenama, a također ima koristi i od prehrambenih navika gobija, jer dok gobi jede sitne organizme koje pronalazi kopajući po pijesku i filtrirajući ga kroz škrge, račić također dolazi do hrane.
 
Ovo je također i jedna od vrsta morskih riba koje se za akvarijske potrebe uzgajaju u zatočeništvu , što svakako smanjuje pritisak na prirodnu populaciju, ali uzgojene ribe se i lakše prilagođavaju na akvarijske uvjete, osjetno je smanjena mogućnost oboljenja ili  još gore, brzog ugibanja od šoka ili kao posljedica agresivnih metoda izlova (što poneki lošiji izvoznici još uvijek prakticiraju ), te se preporuča kupovina uzgojenih primjeraka.

Slika: Pletko

Image