Tripterygion tripteronotus

ImagePoznata kao: Pjevčić oštronosić
Red: Perciformes
Porodica: Tripterygiidae

(Risso, 1810)

Pjevčić oštronosić rasprostranjen je u zapadnom i sjeveroistočnom Mediteranu, a u Jadranu je uobičajen uz cijelu obalu. Tijelo ove ribice je izduženo, bočno spljošteno, veličine do 8 cm, obično 6-7 cm. Gubica je šiljasta, uska i kratka. Oči su u vrlo velike i položene visoko na glavi. Leđna peraja podijeljena je u 3 dijela - prva dva s bodljastim i treći s mekim šipčicama. Mužjaci su crvenkasti s crnom glavom i 4 - 5 okomitih pruga koje ne zahvaćaju donji dio tijela, dok su ženke smeđkaste s tamnim mrljama ili nepravilnim uspravnim prugama.

Kao bentoski sedentarni solitarni organizam pjevčić živi na kamenitom dnu obraslom algama koje je izloženo suncu ili u sjeni. Naći ćemo ga do 10-ak metara dubine, uglavnom samo do 3 m. Hrani se sitnim beskralješnjacima, uglavnom račićima.

Mrijesti se od svibnja do srpnja. Mužjaci udvaraju ženkama plivanjem pri dnu u obliku osmice.Ova vrlo atraktivna mala ribica poprilično je otporna te je idealna za držanje u akvariju. Bitno je jedino napomenuti, kako se ljudi ne bi razočarali, da se ona uvijek zadržava oko kamenitog dna i ne diže se u stupac vode.

 

Image

Image