Serranus scriba

ImagePoznata kao: Pirka
Razred: Osteichthyes
Red: Percomorphi (Pisciformes)
Porodica: Serranidae

Linnaeus, 1758

Pirka - prekrasna riba izduženog tijela i glave sa neproporcionalno velikim ustima. Odlikuje se sa 5-7 tamnih okomitih šara na bokovima, ljubičastom mrljom na sredini tijela i bijelim trbuhom. Naraste do 30 cm. Često je se zamjeni sa Serranus cabrilla (kanjac), zbog sličnog oblika i domaćih naziva koji variraju od mjesta do mjesta. Tako je još možemo naći i pod nazivima pirak, pisanica, vuk, vučić...

Nastanjuje priobalna područja sjevernog, istočnog i srednjeg Atlantika, Sredozemno, Egejsko, Crno, i naravno Jadransko more. Kod nas je najčešće nalazimo u srednjem Jadranu...Što se tiče dubine, nalazimo je na dubinama od nekoliko pa do 150 m, a najčešće na oko 50 m. uglavnom na kamenitim predjelima ili uz rubna područja livada cvjetnice Posidonia oceanice., gdje većinu vremena provodi skrivena vrebajući na plijen.

Kod odabira ove ribe za držanje u akvariju treba obratiti pozornost na prehrambene navike ove ljepotice. Izraziti je predator i pojesti će svaku manju ribu koja joj stane u usta, a također se hrani i sa malim račićima. Kod mene kozice od nekih 3-4 cm nije dirala. Inače u akvariju prihvaća sve vrste hrane i prilično pohlepno jede. Prihvaća i gotovu hranu u listićima i granulama. Ukoliko ubacujete veći komad zasigurno će završiti u cijelosti u njezinim ustima, zato radije ubacite nekoliko manjih komadića hrane tako da i druge ribe dobiju svoj dio. Povremeno sam joj davao žive male primjerke šparića ili gavuna od jedva 1 cm. Kad bi joj ubacio živu hranu, pokazala bi nevjerojatnu munjevitost i u roku od sekunde bi pojela 4-5 malih ribica. Zbilja je fascinantno gledati takvog predatora na djelu. Što se tiče ostalih sustanara, ukoliko su dovoljno veliki neće biti nikakvih problema. Pirka je definitivno riba koja zbog svojih krasnih boja, oblika tijela i ponosnog predatorskog držanja zaslužuje mjesto u skoro svakom Jadranskom akvariju.

Image


Image