Serranus hepatus

ImageKoljeno:Chordata
Razred:Osteichthyes
Red:Perciformes
Podred:Percoidei
Porodica:Serranidae

(Linnaeus, 1758)

Pripada obitelji vučica (Serranidae) , naraste do 14 cm. , a tijelo mu je izduženo, ovalnog oblika i sa strane spljošteno. Narančasto-crvenkasto sive ili žućkaste je boje sa 4-5 tamno smeđih, širokih i uspravnih pruga. Na stražnjem dijelu škržnog zaklopca strše prema natrag jedna ili više bodlji. Peraje su osrednje razvijene, a repna je lagano zaobljena. Cijelo tijelo pokrivaju vrlo sitne ljuske. Na prijelazu leđne peraje između tvrdog i mekanog dijela nalazi se bijelo omeđena crna pjega. Ova riba može okrenuti oči, koje su fluorescentno zelene do svijetlo plave boje, prema naprijed što joj omogućava da puno bolje vidi.

Nalazimo ga u istočnom Atlantiku, Mediteranu (osim u Crnom moru) i po cijelom Jadranu. Ova vrsta obitava od nekoliko do 300 metara dubine, no najčešće boravi na 10-40 metara i to iznad muljevito-pjeskovitih dna, te livada morske cvjetnice Posidonia oceanica.
Ova riba je hermafrodit (dvospolac), što znači da je sposobna istovremeno proizvoditi i jajašca i spermatozoide. Mrijeste se od svibnja do rujna. Hrani se sitnim beskralježnjacima te je veoma proždrljiva riba.

Vučić je znatiželjna i simpatična riba koja nije plašljiva i ne raste puno, te je zato pogodna za držanje i život u akvariju vrlo dobro podnosi. Prihvaća sve vrste ponuđene hrane. Moramo mu osigurati primjereno hlađenje, jer riba pokazuje nelagodu već pri temperaturi većoj od 25 stupnjeva. Preporučljivo je imati stalno osvijetljen akvarij, čak i noću, pa je potrebno imati ugrađena svjetla za mjesečinu ( moonlight ).
Ove ribe su teritorijalne i agresivne prema svojoj vrsti, zbog čega trebamo izbjegavati držanje više od jednog primjerka u akvariju. Ostale ribe najčešće ne diraju.


Image
 
Image