Gobius cruentatus

ImagePoznata kao: Glavoč krvoust
Koljeno: Chordata
Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Gobiidae

Gmelin, 1789

Pripada obitelji glavoča (Gobiidae). Naraste do 18 cm. Oblik tijela mu je vretenast i dosta izdužen s relativno krupnom glavom i očima koje su smještene na vrhu, što mu omogućava da se skoro cijeli zakopa u pijesak iz kojeg onda vreba svoj plijen (crve, račiće, mekušce, male ribice), koji hvata malim i oštrim zubima.
Leđna je peraja dvostruka, a trbušne su spojene opnom i služe mu za prijanjanje uz podlogu.
Boje je crvenkastosmeđe s većim i manjim tamnosmeđim mrljama, a glavno obilježje po kojem je dobio ime crvene su usne i obrazi i to samo u odraslih primjeraka.

Ta vrsta glavoča živi u Mediteranskom moru, istočnom Atlantiku (od Biskajskog zaljeva do Maroka) i u cijelom Jadranu.

Kao priobalnu, pridnenu, sedentarnu vrstu možemo ga naći na različitim dnima: kamenitim i obraslim algama ili pjeskovitim s livadama morskih trava. Voli se zadržavati u mutnijoj vodi i to na dubinama od 2-60 metara.

Mrijesti se krajem proljeća (travanj i svibanj). Ženka polaže ikru u malu pećinu ili pukotinu. Mužjak čuva jajašca, čisti ih, prozračuje i brani od grabežljivaca do trenutka izlijeganja, što se obično događa 5-6 dana od dana oplodnje.
Glavoč krvoust ima zanimljiv način obrane gnijezda: raširi sve peraje, boja mu postaje tamnija, a crvenilo usana i obraza još intenzivnije, otvara usta i ispušta zvuk sličan režanju koje proizvodi trenjem zubiju. Onaj koji izgubi, a najčešće je to uljez, poraz priznaje tako što izgubi boju i bježi.

Kao i ostale vrste glavoča i ovoga je lako držati u akvariju. Prihvaća svu vrstu hrane, samo treba voditi računa da tu hranu i dobije zbog drugih, bržih riba koje držimo. Nije plašljiv. U akvariju sebi pronalazi pećinu u kojoj se skriva samo u slučaju "opasnosti". Pokazuje malu netoleranciju, ali samo u vidu zastrašivanja, prema drugim vrstama glavoča i drugim ribama s kojima živi na istom području u prirodi.

Image

Image