Diplodus vulgaris

ImagePoznata kao: Fratar, Oluz
Razred: Osteichthyes
Red: Perciformes
Porodica: Sparidae
Sinonimi: talijanski : Sarago testa nera, njemački : Zweibindenbrasse, engleski : Two-banded bream


E. GEOFFROY SAINT-HILAIRE, 1817

Fratar je omiljena i vrlo dobro poznata riba koja potječe iz obitelji ljuskavki (Sparidae). Inače, može narasti i do 40 cm a pri toj bi veličini mogao težiti gotovo 1.5 kg. Tijelo mu je zdepastog oblika,visoko,spljošteno i ovalno.Karakterizira ga crna pruga na repu i crne mrlje na leđima.Boje je srebrnkastobijele, a uzduž tijela protežu se uske zlatnožute crte.Kod primjeraka većih od 6 cm glava je plava sa zlatnom trakom koja povezuje oba dva oka.

Zalazi do 150 m dubine (iako ga uglavnom nalazimo između 5 i 20 m) na svim vrstama dna. Veći primjerci se uglavnom nalaze na brakovima vanjskih* otoka i to oko 20-25 metara dubine. Kao omnivor hrani se uglavnom algama i sitnim beskralješnjacima bentosa.

Isto tako, fratar odlično podnosi akvarij no bitno je voditi računa o njegovoj veličini obzirom na veličinu akvarija. Ukoliko je akvarij manji od 250-300 litara, fratar mora biti vrlo malen jer bi u protivnom mogao postati agresivan prema ostalim ribama braneći svoj teritorij, iako će ti napadi uglavnom biti samo zastrašivanje bez nekog ozbiljnijeg pokušaja ozljeđivanja. Zanimljivo za akvariste je što tolerira temperaturu od 14 do čak 30 stupnjeva C, ukoliko je stabilna i nema većih oscilacija. Preporuča se i stalno osvjetljenje akvarija, znači noću bi savršeno odgovaralo slabo plavo osvjetljenje koje bi simuliralo mjesečinu (moonlight) .

* otoci koji jednim dijelom gledaju prema otvorenom moru

Slike: Grof

Image