Physogyra lichtensteini

alt

Sinonimi: Octobubble Coral, Pointed Bladder Coral, Grape Coral Pearl Coral, Small Bubble Coral, Octopus Coral, Physogyra exerta, Plerogyra exerta, Plerogyra lichtensteini
Rasprostranjenost: Afrički kontinent, Indijski i Tihi ocean, Republika Indonezija (otok Bali), Republika Filipini, Ryukyu otočje, Solomonski Otoci.
Stanište: Plitki tropski grebeni, mjesta u sjeni ili sa smanjenim intenzitetom svijetla, litice i pukotine u stijenama na dubinama od 1 do 20 metara, a u Južnom kineskom moru na dubinama od 9 do 15 metara.
Preporučena jakost svjetla: slabo svjetlo, sjena; smještaj na dnu ili donju polovicu akvarija.
Struja vode: slaba do srednje jaka, turbulentna.
Hranjenje: primarno fotosintezom, sekundarno zooplanktonom.
Preporučene vrijednosti vode: temp. 23-28 C°; sg 1.023-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12.


Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Red: Scleractinia
Porodica: Euphyllidae
Rod: Physogyra

Milne Edwards i Haime, 1851.


alt


Opis: P. lichtensteini u prirodi formira velike kolonije i do 3 metra promjera, najčešće sivkaste ili zelenkaste boje. Kolonija se sastoji od velikog broja polipa koji preko dana formiraju izgled po kojem je koralj i dobio ime – slično grožđu. Tijekom fotosintetskog perioda prekrivena je napuhanim vezikulama (mjehurićima) između kojih se, više ili manje, pojavljuju mali krakovi. Krakovi su vani tijekom noćnog perioda zbog lova (hranjenja), a u znatno manjoj mjeri ili gotovo nikada tijekom dana.
Koralj je izgledom vrlo sličan Plerogyri (bubble coral/ mjehuričasti koralj) ali razlikuje se veličinom vezikula (mjehurića): Physogyra ima puno manje i gušće raspoređene mjehuriće.

Razmnožavanje: u prirodi aseksualno pupanjem i seksualno. U akvariju razmožava se fragiranjem uz veliku dozu opreza jer je, kao i većina članova porodice Euphyllidae, podložan truljenju tkiva (Brown jelly). Rezanjem skeleta i tkiva na veće komade uz vrlo dobre parametre vode smanjuje se rizik od gubitka fragova.

Komentar: Koralj je kod mene u akvariju oko godine dana, smješten na dnu u pijesku, u polusjeni. Raste sporo, nije fragiran, preko dana lijepo je raširen (osim u slučajevima kada ga je nešto iritiralo: riba, kozica, pijesak, strujanje vode kada pa se skupi ali ubrzo ponovno napuše). Vjerojatno bi rast bio nešto brži da je dodatno hranjen (tzv. target feeding/ ciljano hranjenje) ali dodatnim hranjenjem treba paziti da se održi kvaliteta vode.

Posebni zahtjevi: nema posebnih zahtjeva u akvarijskim uvjetima. Preporučljivi najmanji volumen vode je od 200 litara pa naviše.

Ugroženost: Zbog velikog izlova ovoga koralja za akvarističko tržište označen je kao „Vulnerable (VU)“ na IUCN-ovoj crvenoj listi, te dodan na listu appendix II CITES-a.


alt

{fcomment}

{flike}

{fshare}

{plusone}