Pachyclavularia violacea

Image Sinonim: Green star polyp
Rasprostranjenost: Indo-Pacifik
Preporučene vrijednosti vode: sg 1.023-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Koljeno:
Cnidaria
Razred: Anthozoa
Podrazred: Octocorallia
Red: Alcyonacea
Podred: Stolonifera
Porodica: Tubiporidae

Image

Karakteristike

Pachyclavularia violacea jednostavan je mekani koralj, često nazivan Briareum violacea (J. Sprung, Borneman), koji svojim ponašanjem ukazuje na promjenu stanja vode, stoga se preporuča akvaristima početnicima. U nepovoljnim uvjetima uvuče polipe te izgleda kao komad prljave plastike, dok u povoljnima brzo raste pa ga je dobro držati na dnu akvarija. Boja polipa najčešće je sjajno-zelena, a mogu biti i smeđe ili sive boje.
Fragiranje je vrlo jednostavno, otrgnite ili odrežite jedan komad te ga gumicom pričvrstite uz kamen, ili ga samo pritisnite kamenom uz dno.

Osvjetljenje i strujanje vode

Ovaj koralj voli umjerenu do jaku struju jer se na taj način oslobađa taloženja detritusa među polipima. Ako je strujanje vode preslabo, zbog smetnji izazvanih nanosima otpada može i propasti pa je poželjno povremeno jakom strujom vode izbaciti detritus ispod podloge (tijela) koralja, jer se tu mogu namnožiti firewormsi koji će se hraniti koraljem, ili ga ometati, te će biti zatvoren. U prirodi se najčešće nalazi na sunčanoj strani grebena te na ulazima u lagune, što govori u prilog sklonosti jačoj vodenoj struji. Preferira jače svjetlo, po mogućnosti indirektno.

Image

Hranjenje

Simbiotske alge Zooxanthellae osiguravaju većinu hrane ovome koralju, a tjedno hranjenje planktonom ili nekom hranom proizvedenom za organizme filtratore omogućuje mu još bolji rast i razvoj. Preporuča se i dodavanje joda i drugih elemenata u tragovima.

Agresivnost

Pachyclavularia je koralj koji prekriva površinu na kojoj raste pa ga smatramo agresivnim jer guši organizme na koje naiđe.

Image

Napomena

Zbog ovog sam koralja zamalo ostao bez A.ocelarisa! Oni su zamijenili svoju "host" anemonu Pachyclavularia koraljem čiji je otrov bio skoro fatalan za njih!!