Pariz 2009

Budući da su ciklidofilska putovanja krajnje zarazna i kad ciklidofilska duša osjeti kongres u zraku, jednostavno mora naći načina da se dovuče do tamo.

Read more: Pariz 2009

Njemačka 2010. - wesseli izlet

Ovo je kratki putopis o jednodnevnom izletu koji mi je donio mnogo zadovoljstva, a i  dokazuje da se i s relativno malo novaca može napraviti velik ciklidofilski korak.

Svakodnevno dopisivanje sa ciklidofilima iz europskih zemalja vrlo je zanimljivo i često urodi odličnim vezama i raznovrsnim informacijama. Ipak, nije lako biti ciklidofil s interesima za vrste iz srednje i južne Amerike. Zbog recesije i ove sam godine morao odgoditi put u Urugvaj te mi ovakvi izleti barem djelomično pomažu prebroditi krizu. Tako sam, kao i često do sada, uspio pronaći vrstu koja je već dugo na listi želja mene i mog suputnika, a za koju postoji vjerovanje da ne postoji u akvarijima europskih obožavatelja. Sve počinje naravno googlanjem, par mailova  vlasniku jedne stranice, otvaranje nekih linkova po njegovoj preporuci, kontaktiranje jednog oglašivača, puno intervencija google translate-a, provjera udaljenosti pomoću viamichelin-a da se provjeri realnost podhvata. Par savjetovanja sa Titechom i put je dogovoren! Naravno, usput dogovaram i još neke međudestinacije kako bi maksimalno iskoristili ovu priliku.

Dan prije dolazi Titech kod mene u Rijeku, iskorištavamo priliku da zajedno pripremimo akvarije za prihvat riba. Idemo rano spavati i dižemo se u pola četiri. Do pola pet smo već na putu. Lagano prekapanje na slovenskoj granici i EU je pred nama. Iako smo datum zakazali gotovo mjesec dana unaprijed, dan nismo mogli bolje pogoditi. Stajemo samo jednom za kupovinu vinjete i točno u podne smo pred kućom našeg domaćina, gospodina Jochena. Kao i često do sada kada sam posjećivao ljude koje sam upoznao samo putem maila, razmišljam kako će sve ispasti, ali kao i svaki put do sada ispada da su većina ciklidofila nevjerojatno pristupačne osobe uvijek spremne pomoći i željne  podijeliti znanje s kolegama. Od prve smo srdačno primljeni i odmah nam je jasno da se radi o pravom zaljubljeniku u hobi. Na zidovima su slike sa putovanja u Venezuelu, Meksiko i druge tropske zemlje Amerike. U dnevnom boravku uživamo u kavici i pritom gledamo u akvarij od gotovo 2000 litara. Ali, kako bi forma bila zadovoljena, pravi užitak se nalazi u podrumu. Fishroom koji ne mora biti prihvatljiv ženi i formama neciklidofiskoga društva. Ja to volim nazivati laboratorij, kutak kreativnoga nereda kakvoga sam puno puta imao prilike vidjeti diljem ciklidofilskog svijeta. E, tu se izmamljuje smješak na lice kolegama i istomišljenicima. Puno DIY patenata koje treba pronjuškati, proučiti, prokomentirati. I naravno, tu su najrjeđe vrste, one koje ne držimo pred nepoželjnim i stresnim pogledima posjetitelja dnevnog boravka. Tu ciklidofil pokazuje svoju pravu dječačku stranu, imao 20 ili 60 godina jer tu smo svi isti.

U jednom akvariju primjećujem urugvajske živorotke i srce mi zatitra. Ja sam svoje nesretno izgubio. Na to me Jochen odvodi u drugu sobu i pokazuje ribe iz Urugvaja, a to je ono što ja zovem Hladna soba kakvu imam i ja. Urugvajske vrste ciklida žive u subtropskome pojasu te im je potrebno simulitrati godišnja doba s razdobljem „hlađenja". Ispada da je i Jochen bio u Urugvaju. Kako je malen ciklidofilski svijet!

Nažalost prerano dolazi trenutak rastanka. Dugačak je put pred nama, a ribice su već popakirane. Pozvani smo na susret koji u tom kraju organizira DCG - Njemačka udruga ciklidofila! Naravno da dolazimo, ali druge godine, ova nam je stvarno već prenatrpana. Na kraju iznenađenje, ribice umjesto dogovorene cijene plaćamo deseterostruko manje jer kako kaže Jochen: „Lijepo je vidjeti da ima još ljubitelja centroamera. Ipak smo svi mi malo luckasti." Napokon je Theraps wesseli na putu da okusi hrvatsku vodu. S tim riječima krećemo natrag, samo sat i pola nakon što smo stigli poslije 7 i pola sati puta. Ne mogu reći da mi je to prvi puta da radim takve ludosti.

U povratku posjećujemo jednu veleprodaju. Fascinirani smo urednošću i stručnošću vlasnika, a uz to imamo priliku vidjeti par preko 60 cm dugačkih Cichla temensis. Jednostavno mi je malo nedostajalo da se onesvijestim. I par dana nakon još sam pod snažnim dojmom. Iako se ljudi često prepucavaju  koji je najveći ciklid na svijetu, definitivno sam na svoje oči vidio ribu koja je rame uz rame s Boulengerochromis microlepis-om.

Krećemo dalje. Nakon nekoliko neugodnih iznenađenja koje nam je priredila teta Garmin stižemo oko 22 sata u Hrvatsku. Odlazimo na laganu večeru, prvo normalno jelo toga dana. Nakon toga puštamo ribice u akvarij i ustanovljavamo da su sve žive i zdrave. Sa oko 70 eura po glavi ovakvo putovanje je dostupno svakome, barem jednom godišnje.

Još jedno prekrasno putovanje, posebno po tome što smo po prvi puta putovali kao službeni članovi HUC-a.


TiTech radi odlične sendviče!


Snjega nam nije falilo. Glavno da je cesta čista!


Sreća da nema slika nas nakon 16 sati vožnje.


Ekologija je u Njemačkoj svugdje prisutna.


Trenutak koji smo iskoristili za kratki predah.


Njemačka mrcina!


Jedan od zanimljivijih akvarija. Rijetko viđene vrste uvijek su poslastica za ciklidofilske oči.


Napokon u laboratoriju!


Astatheros sp.
kojega je vlasnik osobno uhvatio za vrijeme svoga posjeta Meksiku.


Paraneetroplus gibbiceps


Thorichthys sp.


Astatheros sp.


Thorichthys sp.


Gymnogeophagus sp.


Jochen s prijateljima u Meksiku u trenutku kada je lovio Theraps wesseli


Cichla temensis


Ljubav na prvi pogled.


Par L-ova! Cijena? Prava sitnica!

Fotografije: Dalibor Kiršić

Njemačka - raj za ciklidofile

Početkom jeseni 2009. dobio sam poziv od svog dugogodišnjeg prijatelja da zajedno odemo u Njemačku u potragu za ciklidima. On je vlasnik najveće specijalizirane trgovine ciklidima u Italiji te mu je ta nabavka bila dio posla, ipak u sebi je zadržao još puno ljubavi za američke ciklide te se često za vrijeme ovoga putovanja ponašao strasvenije od mene. Dobro, skoro. :)  Kako svakih par mjeseci posjećuje Njemačku tijekom godina stvorio je vrijedna poznanstva, a budući da nastupa i kao veleprodavač dopušten mu je pristup uzgajivačnicama i veleprodajama.

Read more: Njemačka - raj za ciklidofile

Avantura MACNA XX – rujan 2008.

ImageNakon višemjesečnog premišljanja, planiranja te donošenja odluke otići na ovo putovanje-avanturu ili ne preko „velike bare“ na jubilarnu najveću svjetsku reefersku konferenciju MACNA XX, Atlanta USA,probudio sam se nakon uzvika iz pozadine aviona „kopno“ te ugledavši Kip slobode laknulo mi je, te je u istom trenutku prestao „Reisen feber“, uvijek prisutan na dugim letovima.

Read more: Avantura MACNA XX – rujan 2008.

Terraristika Hamm

ImageDakle krenimo…
Terraristika Hamm, vjerojatno najveći sajam terarističke opreme i životinja u Europi, s preko 560 prijavljenih izlagača iz cijele Europe i raznih krajeva svijeta, smješten je u malom gradu 40-ak kilometara udaljenom od Dortmunda. Put od Zagreba do Hamma po "viamichelinu" iznosi 1113 km, od toga 1015 kilometara na autocestama, uz vrijeme putovanja od 11 h i 32 minute, pretpostavljam u idealnim uvjetima. Naš put trajao je 13 i pol sati noćne vožnje uz kišu i vjetar te uz pomoć navigacijskog sustava s glasom Duška Čurlića. Sretno smo stigli u Hamm, točno na otvorenje u 10h.

Read more: Terraristika Hamm

Tragom akvaristike - Beč

ImageDrugu godinu za redom grupa entuzijasta s foruma (Krcko, Renta, Tuljan, Profa, Krajten) odlučila se na malu akvarističku avanturu u vidu posjete austrijskog Beča. Direktan povod bio je veliki sajam Exotica koji se održava svake godine u W. Neustadu nekoliko desetaka km udaljenom od Beča, a sadržava i akvaristički i teraristički dio.

Read more: Tragom akvaristike - Beč

Crna morska kornjača u Meksiku

Image Srednjoamerička država Meksiko dom je desetini svih vrsta života na planetu i jedna je od tri države najbogatije po bioraznolikosti. Otprilike pola od gotovo tisuću vrsta vodozemaca i gmazova što tamo pliva i gmiže su endemski. Meksička su mora obitavalište i svim postojećim vrstama svjetskih želvi ili morskih kornjača.

Read more: Crna morska kornjača u Meksiku

Faenza 2006

ImageKao i zadnje 3 godine i ove sam posjetio Kongres talijanske udruge ciklidofila koji se svaku jesen održava u Faenzi, mjestu pored Bologne. Prilika je to za mene da sretnem mnoge prijatelje ciklidofile, izmijenim iskustva s njima, te naposljetku prodam i kupim rijetke vrste ciklida koje je inače nemoguće kupiti u akvarističkim trgovinama. Ovo je bio XIV. sajam po redu. Ove sam godine morao otpremiti veću količinu riba te sam nekoliko tjedana unaprijed rezervirao tank u kojem će one biti izložene na dva dana koliko traje Kongres. Isto sam tako i rezervirao sobu u pansionu za sebe i ženu. Put je započeo u 4 ujutro kada sam se ustao i otišao pohvatati i zapakirati ribe. Sve posloženo u boxove i polazak za Faenzu.

Read more: Faenza 2006

Austrija u troje u tri dana - dan treći

ImageNedjelja je bila rezervirana za posjet 'Exotici' , odnosno sajmu zbog kojeg smo i došli u Austriju. Oko 30-ak kilometara južno od Beča smjestio se mali prekrasni gradić- satelit pod imenom Wiener-Neustadt. Inače, sve je tako uredno da nam je bilo i pomalo nelagodno prolaziti ulicama koje su izgledale kao iz neke savršene projekcije idiličnog gradića.

Read more: Austrija u troje u tri dana - dan treći

Austrija u troje u tri dana - dan drugi

ImageProbudili smo se dosta rano, jer bi bilo šteta propustiti i jednu stvar što Beč nudi. Plan je bio da prvo posjetimo lokalne zoo-shopove, zatim veliki vodeni zoološki vrt 'Haus des Meeres', a ostatak vremena ćemo provesti u 'shopingu' i razgledavanju grada, pošto ionako svi dućani subotom rade do 17h.

Prvi je na tapeti bio mali, kako smo ga mi nazvali, 'obiteljski' zoo-shop u zapadnom dijelu grada – 'Aquarium Wien'. Iako skroman i po veličini i po ponudi, osjetila se jedna topla i ugodna atmosfera tako da nam je boravak u ovom malom dućančiću bio više nego ugodan.

Read more: Austrija u troje u tri dana - dan drugi