Aspekti akvaristike

Image

Aspekti akvaristike su široki. U današnje vrijeme akvaristika zahvaljujući Internetu pojačano širi svoje horizonte i zadire sve dublje u mnoge ljudske djelatnosti, interesna područja i povezuje znanja iz najrazličitijih znanstvenih disciplina. Ovim člankom preispitat ćemo mnoge današnje razine povezivanja akvaristike sa znanostima, umjetnošću i ljudskim djelatnostima.

Read more: Aspekti akvaristike

Povijest akvaristike ukratko

ImagePrije nego se osvrnem na povijesne navode o počecima držanja riba, opisat ću porijeklo riječi akvaristika, odnosno akvarij. Pojam akvarij nastao je iz latinske riječi aqua, što znači „voda“, kojoj je dodan sufiks -rium, što znači „mjesto“ ili „objekt, zgrada“.

Read more: Povijest akvaristike ukratko

CITES

Image Vjerujemo da ste upoznati sa informacijom da se CITES ( Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim biljnim i životinjskim vrstama) odnedavno (odnosno od 01.12.2006) u punom obujmu primjenjuje i u Hrvatskoj. To bi značilo da će držanje, ali i trgovina životinja sa CITES listi bez odgovarajućih prijava i dozvole biti prekršaj.


Read more: CITES

Upis u evidenciju - Držanje životinja u zatočeništvu

ImageHrvatska je potpisnica CITES-a (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka). Službeno je ratificirala 12.06.2000 godine, sve egzotične životinje uvezene nakon tog datuma (životinje koje se nalaze na listi CITES-a) trebale su za legalan ulazak ili provoz kroz Hrvatsku imati valjane dokumente.

Read more: Upis u evidenciju - Držanje životinja u zatočeništvu