• Dedine crtice i slike

  Dedine crtice i slike

  .. prošla su tri dana i nekoliko godina dok tebe dočekam... Ja ovo idem krpat..sve ispočetka, sve novo, izgubit ću mjesece da ovo dovedem u red, a ti se izvoli primit posla, pozvat ekipu, posložit članke, riješit SVE što si inače rješavao, jer inače, majkemi, ubit'ću te ko zeca.. Read More
 • Ivan Mikolji - Intervju

  Ivan Mikolji - Intervju

  Jasno se sjećam da me je majka svako jutro vozila u Caracas u školu. Promet je bio očajno spor, auto do auta. Tada sam imao 5 - 6 godina i svaki dan smo se vozili preko mostova, prelazeći puno malih potoka..

  Read More
 • Vodič za početnike

  Vodič za početnike

  Zaronite u čudesan svijet akvaristike uz Akvarij.NET vodič za početnike. Što je proces kruženja duškia, koliko često mijenjati vodu? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u našem vodiču.

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • All
 • Aegagropila
 • Akvarij.NET
 • Betta
 • CIklidi
 • Deda
 • Delbi
 • Kolumna
 • Monty
 • Svertovi
 • Tanganjika
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Xiphophorus montezumae

  Originalno potiče iz Meksika i to iz rijeka Rio Tamasopo, Rio Ojo Caliente i Rio Ojo Frio. Najpoznatija izgledom, pa i veličinom je populacija iz Rio Tamosopo čiji su primjerci
  Read More
  • Monty
 • Deda dosadni

  AkvarijNET ima kod mene uvijek posebno mjesto. Da kazem u srcu...moze, uvijek ima posebno mjesto, nisam rekao imao je, imati ce... Kazem ima uvijek posebno mjesto i tocno je tako.
  Read More
  • Akvarij.NET
  • Deda
  • Delbi
  • Kolumna
 • Priručnik za određivanje kvalitete betta

  Uvijek vas je zanimalo što sve gledaju suci na akvarističkim izložbama? U ovom ćete priručniku moći naći apsolutno sve detalje vezane uz ocjenjivanje betta.
  Read More
  • Betta
load more / hold SHIFT key to load all load all


Krajnji cilj svakog slakovodnog akvariste je oduvijek bio uzgoj i razmnožavanje ribe koju sa pravom nazivaju - KRALJ AKVARIJA. Ne tako davno, Discusi su bili prilično rijetki na našim prostorima, a o njihovom razmnožavanju se vrlo malo znalo.Razlog tome izmedu ostalog su i specifičnosti držanja, kao i cijena koja u usporedbi sa ostalim tropskim ribama nije nikad bila mala.

Image

Ako uzmemo u obzir da je optimalna količina vode potrebna za dva Discusa 80 litara, a dubina na kojoj se ribe mrijeste 35-55 cm,dolazimo do zaključka da je idealni akvarij za mrijest dimenzija 50 x 50 x 50 cm,ili 125 litara.Takav akvarij se može napraviti od stakla debljine 6 - 8 mm, sa tim da uz gornji rub stavimo pojačanja koja su ujedno i nosači za stakleni poklopac. Poklopac je bitan iz razloga smanjenog isparavanja vode i sprečavanju iskakanja riba, a na njega se ujedno stavlja i rasvjeta. Akvarij se ostavlja bez ikakve dekoracije ili bilja.Takoder se dno ostavlja golo, kao bi se što bolje mogla kontrolirati higijena. Od tehnike, u akvarij se samo stavlja grijač, koji mora biti kvalitetan i precizan (npr.Jager), unutrašnji spužva-filter pokretan zrakom, precizni termometar, a sve ostalo je suvišno. Akvarij se može obljepiti samoljepivom tapetom sa svih strana,izuzev prednje,što ribama daje dodatni osjećaj sigurnosti.

Sa odrastanjem riba,u zajedničkom akvariju će nam se prije ili kasnije odvojiti dvije ribe, za koje pretpostavljamo da su se odlučile mrijestiti. Par ćemo prepoznati po ponašanju karakterističnom za sve Ciklide. Odvojit će se u jedan kut akvarija tjerajući sve ostale ribe iz tog područja i istovremeno tresući perajama i cijelim tijelom, čistit će odabranu površinu za polijeganje jaja.U zajedničkom akvariju, to je najčešće staklo ili silikon sa kojim je sastav akvarija popunjen,a može biti i krupni kamen, drvo ili široki list biljke.

Prvi mrijest se treba odvijati u zajedničkom akvariju, a budućim roditeljima će služiti kao vježba dok se ne uhodaju. Istovremeno, potrebno je pripremiti prethodno opisani akvarij gdje ćemo prebaciti par, pošto u zajedničkom akvariju nije moguće othraniti male Discuse.

Image

Mrijestilišni akvarij treba postaviti na mirnom mjestu u sobi, kako bi se par što manje uznemiravao, ako je moguće i na što tamnije mjesto. Puni se prethodno pripremljenom vodom, bilo putem ionskih izmjenjivača, bilo putem reverzne osmoze. Voda mora biti vrlo mekana, kH manji od 1(uzgajivači koriste metodu mjerenja provodljivost vode koja se izražava u mikrosiemensima;voda za mrijest - 70 - 250 mikrosiemensa) , a pH vrijednost izmedu 5,5 - 6.Temperatura se podesi od 29 - 31 C, spužva - filter se postavi tako da dodiruje dno i da ne uzburkava vodu i sve tako ostavi da radi najmanje tjedan dana.U sredinu akvarija stavljamo podlogu za polaganje ikre. To je obično prevrnuta glinena tegla za cvijeće, tamno crvene ili smeđe boje.Ja imam po narudžbi pravljene stožaste posude na cijem dnu se nalazi proširenje u obliku prstena da se mladi kada se izlegu ne bi razišli po cijelom dnu. Treba izbjegavati keramičke posude (vaze) jer su previše glatke i tokom mrijesta ikra bi otpadala.

Kada smo to sve učinili, možemo prebaciti formirani par u mrijestilišni akvarij.Ribe će se odmah priviknuti na te, iako neprirodne, za njih praktične uvjete, i već za koji dan će se početi pripremati za sljedeći mrijest. Boje Discusa postaju intenzivnije, počinju se gurati i tresti perajama. Pojavljuju se legalice za polaganje ikre i mliječi i par počinje čistiti supstrat (teglu) na kome će se izmrijestiti.

Mrijest traje 30-45 minuta tokom kojeg je par vrlo uhodan. Ženka postavlja ikru u redovima, a mužjak je prati i oplođuje ikru red po red.U prosjeku biva položeno 150-200 komada ikre, mada nekad zna biti i daleko više.Kolega je imao mrijest braon Discusa (S.aequifasciata axelrodi) preko 350 komada! Inkubacija traje oko tri dana (od 60 - 72 sata, zavisno od temperature vode)tokom koje oba roditelja čuvaju ikru, odstranjuju neoplodena jajašca i provjetravaju grudnim perajama. Niska pH vrijednost je garancija čuvanja ikre od pojave plijesni (Saprolegnia). Ikra nije osjetljiva na svjetlost, a roditeljima koji je cijelo vrijeme čuvaju treba ostaviti svjetlo i po noći, samo slabijeg intenziteta. Nakon perioda inkubacije, pojavljuju se repići i roditelji pažljivo sele mlade na drugo mjesto na tegli.Tri do četiri dana nakon izlijeganja, mlađ potroši svoje žumancane vrećice i slobodno pliva po akvariju.U međuvremenu, roditelji potpuno mijenjaju boju.Glava i tijela ostaju svjetli,dok ostali dio tijela potamni gotovo do crne boje (ne vrijedi za Pigeon blood Discuse). To je znak da su roditelji počeli stvarati hranjivu kožnu izlučevinu - MUKUS, prvu hranu za mlade Discuse. Prevrnuta tegla se vadi, a mlađ se brzo sjati oko oba roditelja. Pošto je akvarij kockastog oblika,mlad se ne može izgubiti u njemu pošto roditelji plivaju u krug,te su na uvijek jednakoj udaljenosti. Spektakl kada roditelji hrane mlade, jedan je od najinteresantnijih prizora u slatkovodnoj akvaristici. Roditelji dozivaju mlade tresući perajama i tijelom, a kada se žele odmoriti drugi roditelj priđe, a hranitelj se naglo trgne naprijed. Mlađ ostane tamo gdje se hranitelj nalazio,a zatim se brzo sjate oko drugog roditelja.

Mlađ ostaje sa roditeljima najmanje dva tjedna, ali bolje je što duže jer će i mlade ribe brže napredovati.Od osmog dana može početi prihrana nauplijama Artemije i treba ih hraniti što češće, ali u količini koju mogu odmah pojesti, najbolje 5- 6 puta dnevno. Dvadesetog dana počnu uzimati i drugu hranu, npr. tablete koje se lijepe na staklo ili vrlo sitnu mješavinu goveđeg srca.

Nakon 30 dana, mladi su veličine izmedu 1,5 - 2 cm i trebaju se odvojiti od roditelja.Mogu se ostaviti još neko vrijeme u mrijestilišnom akvariju i izvaditi roditelje ili prebaciti mlade Discuse u novi akvarij sa biloškom filtracijom i gotovo istim parametrima vode. Sa dva mjeseca starosti ribe su prodajne veličine (oko 3 cm) i treba ih postepeno priviknuti na tvrdu vodu i razne vrste hrane kako bi budući vlasnici imali što manje poteškoća u aklimatizaciji.

Pored opisanog, idealnog načina, postoji i reprodukcija umjetnim putem bez roditelja kojom se služe svi profesionalni izgajivači kako bi dobili na količini.U slučaju loših roditelja koji jedu ikru, moguće je podmetnuti mlad drugom paru lošijih osobina koji se također mrijesti da bi se dobili ljepši varijeteti.

Zadnje na forumu

Forum

Tko je online

Imamo 143 gostiju i nema članova online

Facebook

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem