Filtracija akvarija

altDobra filtracija je osnova svakog stabilnog ekosustava. Mehanička filtracija uklanja lebdeće čestice i povećava optičku čistoću vode. Kemijskom filtracijom se apsorbiraju nekorisne organske otopljene i anorganske tvari. U filtru, biološkom filtracijom, se transformiraju štetne tvari koji su proizvodi ribljeg metabolizma (amonijak) u nitrite i nitrate. U akvariju, biljke uklanjanju tvari koji su proizvodi biološke filtracije (nitrati). Stoga, zabiljeni akvariji s dobrom filtracijom osiguravaju dobro kruženje tvari u akvariju. Osim toga, kod riba se povećava otpornost na bolesti i stres. Korisne bakterije nadopunjavaju biljke u cilju uklanjanja otpada putem asimilacije i transformacija. Tradicionalni pojam filtriranja, kao "uklanjanja" iz sustava, ne ispunjava sve zahtjeve modernih akvarija. Bakterije koriste velike količine kisika u procesu otpada stoga je nužno osigurati i dobru aeraciju, koja se postiže cirkuliranjem vode kroz filtar. Dobra filtracija i rast biljaka će, osim toga, braniti akvarij od algi.

 

Read more: Filtracija akvarija

Dezinfekcija opreme u akvaristici

ImageSvi mi koji smo se na ovaj ili onaj način našli u ovom hobiju imamo s vremena na vrijeme potrebu da napravimo dezinfekciju opreme. Kad kažem opremu onda mislim ne samo na ono što se nalazi u akvariju kao npr. dijelovi filtera, vodene pumpe, grijači već i ono što povremeno ide u naš akvarij i čime se služimo u svakodnevnom održavanju naših vodenih tankova.(mrijestilice, hvataljke, oprema za podrezivanje biljaka, razna crijeva, magneti itd..) Dezinfekciju je moguće obaviti na nekoliko načina. Najpoznatiji su svakako ocat koji koristimo za pranje novih tankova te hipermangan koji koristimo za dezinfekciju opreme općenito.

Read more: Dezinfekcija opreme u akvaristici

Aklimatizacija nove ribe

ImageSvi mi koji već imamo ribe u akvariju i oni koji će tek kupiti svoju prvu, trebali bi znati postupak koji omogućuje ribi da sa što manje stresova dođe u svoj novi dom. Ukratko ću se osvrnuti na sam transport vašeg novog kućnog ljubimca. Pretpostavimo da je trgovac dućana u kojem ste kupili ribu obavio dobar posao, to bi značilo da je u vrećicu kakve se obično koriste za transport riba stavio vašu novu ribu pazeći da kad se ona zatvori omjer vode i praznog prostora za zrakom mora biti 2:1 u korist zraka. Ovo je važno ukoliko ćete svoju ribu transportirati dugo vremena jer se količina rastopljenog kisika u vodi brzo potroši, pogotovo ukoliko ste kupili više riba i sve dobili u jednoj vrećici što je u praksi čest slučaj.

Read more: Aklimatizacija nove ribe

Karantenski akvarij - što je sve potrebno?

ImageKao što se za nogomet kaže da je druga najvažnija stvar na svijetu, tako se za karantenski akvarij kaže da je druga po redu najvažnija stvar u akvaristici. Svatko tko se upustio u ovaj hobi sigurno nije prve dane svoje akvarističke karijere razmišljao o sporednom tanku za liječenje i promatranje sumnjivih, moguće zaraženih riba. Kao što se svaki sanjar probudi prije ili kasnije u bolnoj i realističnoj stvarnosti, tako čete i vi ako već niste. Ja sam prvi puta počeo razmišljati o takvom tanku onog trenutka kada sam na svom tada još novo kupljenom sijamskom borcu – Betta splendens (Siam – današnji Tajland) ugledao sumnjivu točkicu. Točkica me asocirala na jednu od bolesti pa sam ribu odmah izdvojio kako ne bi došlo do epidemije drugih riba u akvariju.

Read more: Karantenski akvarij - što je sve potrebno?

Održavanje akvarija

ImageSvakako, poglavlje koje bi svaki akvarist trebao (čitaj morao) znati je poglavlje o održavanju akvarija. Svaki akvarist ima neke svoje načine i metode stečene iskustvom koje primjenjuje. Želja nam je naglasiti vam važnost primjene ovih naputaka kako bi ste dugo mogli uživati u svom hobiju.

Činjenice kažu da se oko 95% svih bolesti i poremećaja u akvariju (npr. bujanja algi) javlja kao posljedica lošeg održavanja. Nadamo se da vam ovaj podatak dovoljno govori o važnosti održavanja. Voda je od životne važnosti za vaše ribe i biljke, te je kontrola njene kvalitete svakako jedna od najvažnijih stavki održavanja.

Read more: Održavanje akvarija

Prvi koraci u akvaristiku - realan osvrt

ImagePrvo evo par osnovnih općih podataka - Vedran, Zagreb, mokar 4.5 godine. Ukoliko i Vi razmišljate o tome da se smočite, evo mog savjeta - NEMOJTE! Ne šalim se, ako uđete u akvaristiku, mislim zbilja uđete, ne onako drn-zvrc, jedna tegla, dva gupija, malo javanske mahovine, nego na onaj pravi način - ništa manje od 100 litara za početak (ja bi packe dijelio i za manje od 120), kvalitetni filter i grijač (ne treba Vam 120 litara fish paprikaša), fino svjetlo da biljkice rastu, podosta biljkica za početak i ponešto osnovne opremice tipa usisavač, mrežice, kante, apaurini-TO ĆE KOŠTATI!

Read more: Prvi koraci u akvaristiku - realan osvrt

Akvaristika naša svagdašnja

ImagePotaknut brojnim temama i upitima na forumu, odlučio sam napisati jedan tekst koji će govoriti o općim, ali esencijalnim pitanjima akvaristike kao što su kemija vode, držanje biljaka, bakterije i njihovo značenje, problem algi i sl. Svjestan sam toga da svaki akvarist ima svoje teorije i svoja mišljenja o ovom ili onom pitanju, ali istina je da postoji samo jedna (općenita) istina. :)
Sve ono što ću iznijeti u ovom tekstu potkrijepiti ću konkretnim znanstvenim činjenicama, a kako bi vjerodostojnost napisanog bila što veća.

Read more: Akvaristika naša svagdašnja

Izbor akvarijskog filtera

ImageNe možete odlučiti koji filter je prikladan za vaš akvarij. Novi savjet tjedna će vam možda pomoći...
Za manje akvarije (do 60 l) možete koristiti filtere sa spužvom ili kutijaste filtere s vatom ili sličnim filtrirajućim materijalom. Kutijasti filteri i filteri sa spužvom pogonjeni su pumpicom za zrak. Također ima i malih , jednostavnih unutarnjih motornih filtera, npr. Fluval 1, sa spužvom kao filterskim medijem.
Za akvarije od oko 60 do 150 l ima cijeli niz unutarnjih motornih filtera, obično sa jednim filterskim medijem, tj.nekom vrstom spužvastog filtrirajućeg materijala, a ovisno o cijeni i proizvođaču na ovim filterima se može podešavati količina protoka vode, ubacivanje zraka, način montaže ( na stranicu akvarija ili u kut).

Read more: Izbor akvarijskog filtera

Preseljenje akvarija

ImagePreseljenje akvarija noćna je mora svakog akvariste. Suočeni s tim problemom, većina akvarista problem svodi na jednostavno "razbucaj sve i složi ponovo" rješenje. Međutim, uz malo logistike, prijateljsku ruku i dobru organizaciju akvarij može, više-manje bezbolno, promijeniti prebivalište u neizmijenjenom stanju.

Read more: Preseljenje akvarija

Novo ili rabljeno?

ImageDobro je poznata stvar da su najveći troškovi u akvaristici oni početni. Nabavka stakla, poklopca, grijača, filtera, postolja... . Cijene riba i biljaka također nisu za zanemariti, a tu su i ostale sitnice kao na primjer termometar, mrežice, timer...

Kada stavite na papir sve ove gore spomenute stavke može vam se zavrtjeti u glavi!

Ako imate dovoljno novca onda ovakva početna investicija i nije neki problem. No, to je malo vjerojatno...

Read more: Novo ili rabljeno?